Pinceta je jednostavan i ekonomičan način kako se riješiti neželjenih dlačica, pa mnoge žene ne razmišljaju da njome mogu napraviti štetu na određenim dijelovima tijela.

Bilo da se radi o uklanjaju obrva, usamljenih dlaka na bradi ili sijedih na glavi, posezanje za pincetom uobičajena je pojava.

Područja na kojima ljudi obično koriste pincetu su obrve, unutrašnjost nosa, brada, gornja usna, dlake iz madeža, bradavice, područje ispod pazuha, zglobovi, linija trbuha, bikini zona i nožni prsti.

Nitko ne voli zalutale dlake na licu ili tijelu, bilo da su iznad ili ispod obrva – one dosadne dlake na bradi, nogama ili zalutale dlake na obrazu. Međutim, prije nego što požurite uzeti pincetu, morate to učiniti pažljivo kako ne biste završili s uraslim dlačicama, ožiljcima ili iritacijama, kaže dermatologinja dr. Annie Gonzalez iz Riverchase Dermatology.

U nastavku možete pročitati na kojim bismo mjestima trebali izbjegavati pincetu kako ne bi došlo do upala na površini kože.

Unutrašnjost nosa

Zabranjena zona broj jedan je nos. Ovaj savjet odnosi se i na žene i na muškarce, a dermatolozi su složni kako nasilnim čupanjem dlaka iz nosa možemo napraviti više štete nego koristi.

Nikada ne čupajte dlačice u nosu. One su tu da spriječe infekcije i bakterije. Ako imate izrastao folikul ispod nosa, možete ga pažljivo podrezati steriliziranim škaricama za nokte, kaže Gonzalez.

Neki dermatolozi govore o opasnom trokutu na licu, dramatično ga nazivajući trokutom smrti. On se odnosi na područje gornje usne, nosa i između obrva. Ako s tog dijela čupate dlake, vjerojatno će se pojaviti krv, koja će omogućiti bakterijama da se množe.

Madeži

Druga najopasnija zona za čupanje dlaka pincetom su madeži. Dlaka koja raste iz madeža izgleda zaista neugledno pa je brže-bolje čupamo. Od malih nogu učimo kako trebamo paziti na madeže jer njihove ozljede mogu dovesti do raznih kožnih oboljenja.

Čupanje dlačica na tom području može izazvati upalu i infekciju, pa bismo trebali potražiti stručnu pomoć, koja će na profesionalan i siguran način ukloniti dlačicu iz madeža.

Urasla dlaka

Urasle dlake nikako ne bismo trebali čupati pincetom, također zbog potencijalne infekcije koja može biti izrazito bolna, ali i ožiljaka koji će ostati na koži. Ako imate uraslu dlaku, najbolje bi bilo posjetiti dermatologa.

Suha koža Ne ignorirajte ih: 5 promjena na koži koje su znak bolesti

Bradavice, vaginalno područje i područje ispod pazuha mjesta su s kojih biste dlačice također trebali uklanjati na neki drugi način - brijati ih ili koristiti vosak. 

Tri zlatna savjeta za sigurno korištenje pincete

  • Nemojte iskopavati oštećene i polomljene dlake koje ne možete uhvatiti pincetom.
  • Očistite pincetu prije i nakon korištenja. Dovoljno ju je oprati vodom i sapunom.
  • Čupajte dlaku pod kutom, iz smjera iz kojega raste, a ne obrnuto.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju