Jeste li spremni za dm žensku utrku?

 

Trčanje je planetarno popularna aktivnost koja efikasno sagorijeva kalorije, jača tijelo, utječe na zdravlje te podiže raspoloženje. No, da bi trčanje na duže staze bilo pravilno izvedeno, potrebno je poznavati tehnike disanja, ispravnog gaženja i držanja. Primjerice, sprint na pedeset ili sto metara fizički je jako zahtjevan, no pri sprintu se trkač u samom startu, gotovo mehanički, naginje unaprijed, gazi na prstima i diše na usta – sve kako bi postigao najveće moguće ubrzanje.

Na duge staze takva tehnika može dovesti do ozljeda te otežati postizanje željenih rezultata. Stoga u nastavku teksta donosimo tri jednostavna pravila uz koje ćete se lakše odvažiti i postati dio jednog od najzdravijih trendova.

1. Gazite na „srednje“ stopalo
Budite oprezni da vaš prvi kontakt s tlom ne bude na prstima ili na petama jer to dugoročno može negativno utjecati na zdravlje, a kratkoročno na brzine koje postižete tijekom trčanja. Idealno gazište nalazi se na „srednjem stopalu“, odnosno, na prednjem dijelu tabana. Bitno je da pri prvom dodiru s tlom niste na prstima, a da vam je i peta malo u zraku.

2. Pokušajte što manje dodirivati podlogu
Ako se potrudite da vaše stopalo bude što manje u kontaktu s podlogom, moći ćete lakše i bolje zabacivati nogu, zbog čega ćete, u konačnici, brže trčati.

3. Pazite na disanje
Ono što vas može ozbiljno sputavati u postizanju željenih rezultata je nepravilno disanje. Da biste to ispravili potrebno je zabaciti ramena, podići bradu i gledati ravno ispred sebe - to je držanje koje će vam omogućiti duboke udisaje.

Pravila možete primijeniti na dm ženskoj utrci koja će se održati 10. lipnja na Jarunu. Za prijavu na utrku potrebno je zamijeniti 50 active beauty bodova i odlučiti se želite li sudjelovati u rekreativnoj ili natjecateljskoj utrci.

Više informacija o utrci i svemu što vas očekuje na Jarunu možete saznati na dm-drogeriemarkt.hr.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju