Maslac od kikirikija nekada smo viđali samo u američkim filmovima, no posljednjih nekoliko godina dostupan je i na gotovo svim hrvatskim policama. U njega se kunu ljudi koji se profesionalno bave tjelovježbom ili nutricionizmom, a mnogi ga rado uvrštavaju u svoju prehranu unatoč pomalo neobičnom okusu.

Je li uistinu riječ o svojevrsnoj supernamirnici?

Da, ako se jede umjereno i ako posegnete za verzijom koja ima minimalno 90 posto kikirikija u sebi, a za najbolji učinak najbolja je njegova potpuno prirodna verzija.

Namaz u obliku kakav znamo danas 1895. godine patentirao je dr. John Harvey Kellogg, nutricionist, liječnik, poduzetnik i zagovornik zdravog načina života. Tijekom godina taj je namaz postao prepoznatljiv diljem Sjedinjenih Američkih Država, pa i svijeta. Otada do danas provedena su brojna istraživanja koja potvrđuju njegovu dobrobit za naše zdravlje.

1. Pomaže u mršavljenju

Kao i mnogi drugi orašasti plodovi, kikiriki je prepoznat kao jedan od onih koji pomažu u održavanju tjelesne težine, a ujedno i pri mršavljenju. To je zbog toga što obiluje proteinima, nezasićenim mastima i vlaknima, a upravo te tvari u našem organizmu stvaraju osjećaj sitosti. Samim time, manje posežemo za hranom, napose za slatkišima.

Prošle je godine provedeno istraživanje čiji su rezultati bili objavljeni u European Journal of Nutrition, koje je pet godina pratilo 370 tisuća žena i muškaraca u dobi od 25 do 70 godina iz deset europskih zemalja. Pokazalo se da je svakodnevno konzumiranje orašastih plodova, a time i kikirikija i maslaca od kikirikija, smanjilo rizik od pretilosti i pomoglo održavanju željene težine.

2. Održava zdravlje srca

Maslac od kikirikija sadrži nezasićene monokiseline, nijacin, magnezij i vitamin E koji zajedno utječu na rad srca. Vrlo slična svojstva ima i maslinovo ulje koje je poznato kao zdrava opcija koja će povoljno djelovati na čitav krvožilni sustav. Osim toga, neusporedivo je jeftiniji od bilo kakvih tableta kojima bi se rješavale posljedice oštećenja pa je poželjno da se nađe u našoj svakodnevnoj prehrani.

Maslac od kikirikija možete namazati na rižine krekere, kruh od cjelovitih žitarica ili pak na komadiće banane.

Ipak, treba imati na umu da obiluje kalorijama. Jedna staklenka maslaca sadrži više od 2000 kalorija pa je žlica maslaca dnevno preporučena količina koja će ponuditi najveću dobrobit.

3. Održava razinu šećera u krvi

Inačica potpuno prirodnog maslaca od kikirikija savršen je odabir i za osobe koje pate od dijabetesa. Kako sadrži malu količinu ugljikohidrata, a optimalnu količinu spomenutih dobrih masti, vlakna i proteina, ne utječe značajno na razinu glukoze u krvi.

Osim toga, sadrži i magnezij koji je nužan za pravilan rad organizma, a on često nedostaje kod dijabetičara uslijed povećanja šećera u krvi.

Godine 2013. objavljeni su rezultati istraživanja Odsjeka za nutricionizam Sveučilišta Purdue koji su pokazali da jedna žlica maslaca od kikirikija poslužena za doručak pomaže ženama koje se bore s pretilošću i pojačanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Dakako, prije same konzumacije maslaca od kikirikija morate biti sigurni da niste alergični na njega jer su orašasti plodovi česti alergeni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju