Polako već ulazimo u vrijeme pripreme blagdanskih slastica, a isto zaslužuju i naši vjerni prijatelji psi.

Kako psi ne smiju jesti brojne poslastice kojima se mi častimo tijekom blagdana, uz malo truda možete im pripremiti samo njihove božićne keksiće.

Da biste dobili prave božićne keksiće, dobivenu smjesu u našim receptima razvaljajte i izrežite kalupima u obliku zvijezde, pahuljica, čovječuljka od đumbira i drugih tipično božićnih motiva. Pokušajte naći nešto manje kalupe nego što bi to bilo da radite kekse za osobnu konzumaciju.

Dakako, imajte na umu moguću alergiju vašeg psa (primjerice, neki su alergični na pšenično brašno), a ako niste sigurni, posavjetujte se s veterinarom. Svaki je pas drugačiji i svi različito reagiraju na određenu hranu.

KEKSI S MASLACEM OD KIKIRIKIJA

Sastojci:
1 žlica 100-postotnog maslaca od kikirikija
2 žlice grčkog jogurta
1 žličica praška za pecivo
1 žlica vode
1 šalica brašna

Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Smjesu razvaljte valjkom i potom izrežite božićnim kalupima po želji. Pecite 15 minuta, dok ne poprime smećkastu boju.

I psi se vole zasladiti, pa ih počastite božićnim keksima spremljenima samo za njih.

KEKSI S MRKVOM

Sastojci:
1 ribana mrkva
2 cijela jaja
1 šalica brašna

Priprema: U posudi pomiješajte 2 cijela jaja (i žumanjak i bjelanjak), naribajte jednu mrkvu na što sitnije komadiće i dodajte brašno. Smjesu dobro pomiješajte, razvaljajte valjkom i izrežite božićnim kalupima po želji. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite 20 minuta, sve dok ne poprime zlaćanu boju.

KEKSI BEZ BRAŠNA

Kako su neki psi alergični na brašno, pa uslijed toga imaju probavne tegobe, posegnuli smo i za receptom koji ne sadrži taj sastojak.

Sastojci:
Pire od 2-3 krumpira (ovisno o veličini)
1 naribana mrkva
Žumanjak jednog jajeta

Priprema: Skuhajte krumpir kao i obično te od njega napravite pire, bez dodatka soli, vrhnja, maslaca i bilo kojih drugih sastojaka koje inače stavljate. Kada se ohladi, dodajte naribanu mrkvu i žumanjak jednog jajeta koji će sve to povezati u homogenu smjesu. Oblikujte male kuglice, zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite 15 minuta, dok ne poprime smećkastu boju.

Prije nego što date psu bilo koju od ovih poslastica, pričekajte da se dobro ohladi.

Slika nije dostupna Ni slučajno: Namirnice kojima ne smijete hraniti svog psa

Slika nije dostupna Torzija želuca: Opasno stanje kod kojeg pravovremena reakcija psu spašava život

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju