Poznat vam je onaj osjećaj pospanosti koji vas savlada nakon što pojedete veći obrok? Osjećate se kao da nemate ni trunke energije i samo razmišljate o tome kako biste najradije legli i odspavali? Problem je to koji muči mnoge, no rješenje postoji i zapravo je prilično jednostavno.

Jabučni ocat ima brojne dobrobiti za zdravlje, između ostalog može djelovati kao probiotik. Jabučni ocat derivat je fermentiranog jabučnog soka, pa kao i druge fermentirane namirnice može sadržavati bakteriju koja pospješuje zdravlje crijeva i održava urednu probavu. Međutim, treba imati na umu da svojstva probiotika ima samo nepasterizirani jabučni ocat koji sadrži enzime, bjelančevine i spomenute probiotike. Dakle, pasterizacijom nestaju probiotička svojstva jabučnog octa.

Jabučni ocat može biti i pomagač pri mršavljenju, no odlučite li se pokušati smršavjeti s pomoću jabučnog octa, ne konzumirajte više od dvije žlice dnevno. Previše jabučnog octa može iritirati želudac, ali i uništiti zubnu caklinu te oštetiti jednjak.

Uz to, jabučni ocat puni nas energijom zahvaljujući kaliju i enzimima koje sadrži. Dodajte malo octa čaši vode i popijte. Možete je piti i tijekom tjelovježbe kako biste se manje iscrpili. Aminokiseline u octu sprječavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Jabučni ocat 15 načina na koje jabučni ocat može promijeniti život

Kolika je moć alkoholnog octa, dobro zna i cijenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell s Floride, koji na svojoj Facebook stranici Motivationaldoc redovito objavljuje korisne savjete za zdravlje i bolju kvalitetu života te inspirirajuće i motivirajuće citate za sretan život.

Tako se osvrnuo i na osjećaj pospanosti i umora nakon većeg obroka koji je mnogima dobro poznat. Mandell objašnjava da se to događa zato što nakon obilnog jela razina glukoze, odnosno šećera naglo poraste, a zatim rapidno padne te se ne može održati ujednačena razina šećera u krvotoku.

Ocat Rublje čisto kao suza: Moćnik od jednog eura bolji od bilo kakve kemije

Kako biste izbjegli osjećaj umora, savjetuje da prije jela popijete malo organskog jabučnog octa, preciznije jednu žlicu octa otopite u čaši vode te to popijete netom prije jela. Na taj način održat ćete normalnu razinu glukoze i inzulina, a to će omogućiti šećeru da se polako apsorbira u stanice.

Dakle, želite li se osjećati dobro i imati puno energije, prije najvećeg obroka u danu popijte čašu vode s alkoholnim octom i osjetit ćete sjajne rezultate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju