Krumpir i tjestenina mnogima su omiljeni prilog bez kojeg ne može proći gotovo niti jedno jelo. No upravo ove dvije namirnice obiluju ugljikohidratima zbog čega nisu vaši saveznici u mršavljenju. Želite li u dnevni meni uvrstiti finu, zdravu i dijetalnu hranu isprobajte ove zamjenske namirnice


LAZANJE
Patlidžan  umjesto tijesta:

Patlidžan je ukusna namirnica guste strukture koja može zamijeniti tijesto za lazanje.

Patlidžan operite i izrežite na ploške. Na lim za pečenje stavite masni papir, na njega poslažite povrće te ga lagano premažite maslinovim uljem.

Pecite ih u pećnici oko 5 minuta na 220 stupnjeva s jedne te nakon toga s druge strane.

Nakon što su pečeni, patlidžane možete upotrijebiti na isti način kao tijesto  za klasične lazanje.

Mnogima omiljenu tjesteninu i krumpir možete zamijeniti s - povrćem

PIRE
Cvjetača umjesto krumpira:

Ovo povrće u kuhanoj varijanti ima nježnu teksturu te će vam biti ukusna zamjena za krumpir.

Cvjetaču skuhajte na pari te bacite vodu. U lonac dodajte maslac, sol i vrhnje za kuhanje, kao kada radite klasični pire od krumpira. Sve zajedno dobro izmiksajte. Želite li bogatiji okus, na tavi vrlo malo prepržite usitnjeni češanj češnjaka te ga dodajte u pire i još malo sve zajedno izmiksajte.

ŠPAGETI
Tikvice umjesto tjestenine:

Tikvice su namirnica koju obožavaju svi i zato je treba maksimalno iskoristiti.

Narežite tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje) i dobili ste špagete od povrća.

Špagete možete skuhati odvojeno ili kada napravite umak za tjesteninu, ubacite ih na kraju u njega te sve zajedno prokuhajte još par minuta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju