LAZANJE
Patlidžan umjesto tijesta:
Patlidžan je ukusna namirnica guste strukture koja može zamijeniti tijesto za lazanje.
Patlidžan operite i izrežite na ploške. Na lim za pečenje stavite masni papir, na njega poslažite povrće te ga lagano premažite maslinovim uljem.
Pecite ih u pećnici oko 5 minuta na 220 stupnjeva s jedne te nakon toga s druge strane.
Nakon što su pečeni, patlidžane možete upotrijebiti na isti način kao tijesto za klasične lazanje.
PIREMnogima omiljenu tjesteninu i krumpir možete zamijeniti s - povrćem
Cvjetača umjesto krumpira:
Ovo povrće u kuhanoj varijanti ima nježnu teksturu te će vam biti ukusna zamjena za krumpir.
Cvjetaču skuhajte na pari te bacite vodu. U lonac dodajte maslac, sol i vrhnje za kuhanje, kao kada radite klasični pire od krumpira. Sve zajedno dobro izmiksajte. Želite li bogatiji okus, na tavi vrlo malo prepržite usitnjeni češanj češnjaka te ga dodajte u pire i još malo sve zajedno izmiksajte.
ŠPAGETI
Tikvice umjesto tjestenine:
Tikvice su namirnica koju obožavaju svi i zato je treba maksimalno iskoristiti.
Narežite tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje) i dobili ste špagete od povrća.
Špagete možete skuhati odvojeno ili kada napravite umak za tjesteninu, ubacite ih na kraju u njega te sve zajedno prokuhajte još par minuta.