Više od 60 nagrađivanih filmova, poznati redatelji i glumci, izložbe, promocije, interaktivan obrazovni i atraktivan glazbeni program i ove vas godine očekuju na jednom od najpoznatijih zagrebačkih festivala, Festivalu tolerancije, među čijim je osnivačima i oskarovac Branko Lustig.

Proslava filma i filmske umjetnosti u punom smislu, premijere na temu ljudskih prava, tolerancije i slobode, brojni novi popratni sadržaji i koncept - Festival tolerancije u svom trinaestom izdanju održat će se u Zagrebu od 7. do 13. travnja u kinima Europa i Kinoteka. Publiku očekuju ponajbolji naslovi sa svjetske festivalske scene.

Uz više od 60 filmova koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti, ovogodišnji festival pokreće i program Masterclass tolerancije gdje će nakon projekcije najpoznatiji hrvatski filmski autori otkriti sve faze i tajne kreativnog procesa nastanka njihovih filmova te na taj način ostaviti važan filmski dokument našeg vremena i prostora.

Među osnivačima festivala je Branko Lustig Među osnivačima festivala je Branko Lustig (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Trinaesto izdanje Festivala tolerancije ponudit će i intrigantnu fotografsku izložbu Oni/They nastalu posve u produkciji Festivala, a koju čine portreti cijenjenih hrvatskih fotografa Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca. Izložba će biti otvorena na atraktivnim lokacijama u javnom prostoru diljem Zagreba.

Festival su do sada podržala zvučna imena istaknutih filmskih stvaratelja poput Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgårda, Liama Neesona, Ralph Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe, a programe Festivala posjetilo je više od 140 tisuća posjetitelja, dok je na obrazovnim programima za mlade dosad sudjelovalo njih više od 30 tisuća.

Publika na desetom festivalu tolerancije Publika na desetom festivalu tolerancije (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju