Izložba Židovskog muzeja iz Beča posvećena je životu i radu Trude Forscher, odvažne žene koja je 50-ih godina prošlog stoljeća uspjela izboriti priznanje u muškom svijetu Hollywooda

U bečkom je Židovskom muzeju otvorena izložba pod nazivom Trude & Elvis. Beč-Memphis-Hollywood. Izložba dokumentira život i rad osobne tajnice Elvisa Presleya, Trude Forsher i njezin odnos s američkom glazbenom zvijezdom rock'n'rolla.

Izložene su fotografije, pisma, plakati za Presleyeve koncerte, njegova dječja gitara i ploče, Trudin adresar i bilješke te drugi privatni predmeti Trude Forsher od kojih se mnogi u javnosti prikazuju po prvi put.

Izloženi su objekti grupirani u tri cjeline – „Beč-London-Hollywood“, „S Elvisom u Hollywood“ i „Život poslije Elvisa“ i dokumentiraju život i rad Elvisove osobne tajnice, ali i daju uvid u poslovni odnos „židovske tajnice podrijetlom iz Beča i američke glazbene superzvijezde".



"Izložba daje uvid u povijest života i rada jedne odvažne žene koja je u ono doba uspjela izboriti priznanje u muškom svijetu Hollywooda“, kazala je prilikom otvorenja izložbe direktorica muzeja Danielle Spera.

Trude Forsher (1920.-2000.) rođena je u bečkoj židovskoj obitelji Adler, godine 1938. uspjela je pred nacistima pobjeći u London odakle se poslije odselila u New York. Njezini rođaci Jean i Julian Aberbach bili su glazbeni producenti Elvisa Presleya kojemu je Trude 1950. postala osobna tajnica.
Godine 1960. s Adolphom Zukorom ll. osnovala je televizijsku produkcijsku tvrtku, a nakon umirovljenja posvetila se socijalno-političkom radu za rastavljene žene. Za taj rad dobila je u Americi niz priznanja.

Eksponati za izložbu najvećim su dijelom posuđeni iz goleme američke ostavštine Trude Forsher o kojoj se brine njezin sin James. On je istaknuo da je njegova majka s Elvisom ostala u prijateljskim odnosima te da je Beč, u koji se poslije nije vraćala, zauzimao posebno mjesto u njezinu srcu.

Izložba ostaje otvorena do 12. studenog 2017.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju