Je li vam se ikad dogodilo da je u jednom trenutku vaša sobna biljka bujna i prekrasna, a u drugom je obješena, uvenula, gubi lišće...? Lako je moguće da imate posla s truležom korijena, odnosno da korijen vaše biljke propada.

Iako se ovaj proces često povezuje s prekomjernim zalijevanjem bilje, ono nije jedini razlog zbog kojeg se korijenje počine raspadati.

Evo što za početak trebati znati o truljenju korijena.

1. Istina je da se često događa zbog prekomjernog zalijevanja

U suštini, kada prečesto zalijevate biljku, njezino korijenje se počinje gušiti.

Naime, korijenje upija vlagu koju zatim šalje ostatku biljke, a zatim voda iz nje isparava. Taj proces naziva se transpiracija.

Ako je tlo previše vlažno, biljka se ne može dovoljno brzo riješiti viška vlage, a posljedica je propadanje korijenja.

2. Postoji i drugi uzrok

Trulež korijena nije uvijek uzrokovana prekomjernim zalijevanjem. Ponekad je uzrokovana i razlogom kojeg se rjeđe spominje, odnosno gljivicama koje se nalaze u tlu. Naravno, to ne možete zaključiti samo ako bacite pogled na biljku.

U rasadnicima biljke šalju u laboratorije na testiranje kako bi se identificirao problem. To vjerojatno nije opcija koja kod vas dolazi u obzir. Ipak, ako sumnjate na gljivice, biljku možete pokušati liječiti prikladnim sredstvima za sobne biljke. Slijedite upute na pakiranju i nadajte se najboljem, ali napominjemo da nema jamstva da ćete biljku uspjeti spasiti.

Možete li spastiti biljku kojoj korijen propada?

Možda da, a možda ne. Ako je pustite da se neko vrijeme suši, možda ćete svjedočiti njezinom povratku u život. Ako se to ipak ne dogodi, a vi se nikako ne želite rastati od biljke, još jedna opcija je da odsiječete komadić i stavite ga u čašu vode ili izravno u tlo te pokušate uzgojiti novu biljku.

Obratite pozornost na listove kućnog bilja Pogledajte lišće: Pet znakova da vam kućna biljka umire i kako to spriječiti

A može li se spriječiti truljenje korijena?

Ne uvijek. Određene biljke, poput onih koje su otporne na sušu, sklonije su truljenju korijena. Na popisu su popularne sobne biljke poput zamije, kaktusa i sukulenata. Kod njih je iznimno važno da ne pretejrate sa zalijevanjem.

Također, pobrinite se da ostane zdrava tako što ćete joj osigurati i ostale potrebne uvjete poput odgovarajućeg svjetla, mjesta, sobne temperature.

Biljka koja dobiva sve što joj je potrebno je otpornija i manje osjetljiva na stres bilo koje vrste.

S druge strane, ako se i dogodi trulež, to ne znači automatski da ste antitalent za biljke. Ponekad se problemi pojave i prije kupnje, što bi pogotovo mogao biti slučaj ako vam je biljka uginula tjedan ili dva nakon što ste ju donijeli kući. U svakom slučaju, nemojte da vas to obeshrabri, pirihvatite tu situaciju kao lekciju i pokušajte ponovo jer biljke su najljepši ukras doma.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju