Biljke ne mogu govoriti, ali to ne znači da one ne komuniciraju s nama. Ako obratite pažnju na njihovo lišće i zemlju u kojoj su posađene, možete ih spasiti od uništenja te im zajamčiti dugotrajnost.

Ako lišće počne žutjeti

Lišće sobne biljke može postati žuto iz različitih razloga, no jedan od najčešćih uzročnika jest pretjerano zalijevanje. Upravo zato provjerite da nema ostataka vode u posudi u kojoj se nalazi biljka ili u tanjuriću ispod posude. Korijenje sobnih biljaka ne smije biti stalno vlažno, niti biti u stajaćoj vodi.

Žuto lišće više neće pozelenjeti, stoga uklonite oštećene listove oštrim škarama koje ste prethodno dezinficirali alkoholom. Ako su žuti samo vrhovi listova, možete obrezati samo oštećene dijelove. I obavezno smanjite zalijevanje.

Ako je lišće posmeđilo

Smeđe lišće je znak da biljci nedostaje vode. Obično je u pitanju manjak vlažnosti ili kvaliteta vode koju dajete biljci. Obavezno uklonite smeđe listove – i to odmah uz korijen te počnite redovito zalijevati. Najbolje bi bilo da nabavite bočicu s raspršivačem i pomalo vlažite biljku svaki dan s njom. Ako ste zabrinuti za kvalitetu vode, poslužite se destiliranom vodom umjesto onom iz pipe.

Ako lišće izgleda beživotno

Izbijeljeni listovi bez sjaja mogu upućivati da biljka dobiva previše svijetla. Baš i kao ljudi i biljke mogu „izgorjeti na suncu“. Svijetlosmeđi rubovi na lišću također mogu biti znak toga. Pomaknite biljku na bolje mjesto u domu gdje neće biti direktno izložena tolikoj količini sunčeve svjetlosti.

Ako ste zabrinuti da vaša biljka ne dobiva dovoljno svjetlosti, malo po malo premještajte je na bolje mjesto u domu. Nemojte je odmah staviti na najsunčanije mjesto u kući – dajte joj priliku da se postupno aklimatizira.

Ako se na lišću pojave smeđe mrlje

Ako na lišću primijetite male smeđe mrlje obrubljene žutom bojom, vaša biljka možda ima bolest poznatu kao lisna pjegavost koju uzrokuju bakterije i gljivice. Odmah biljku udaljite od drugog sobnog bilja, i uklonite najzaraženije lišće. Ostatak biljke pošpricajte s mješavinom vode u koju ste dodali žlicu sode bikarbone i jednu čajnu žličicu mineralnog ulja. Dobro promiješajte smjesu, stavite u bocu s raspršivačem i iskoristite za liječenje biljke. Najvjerojatnije će vam trebati nekoliko aplikacija prije nego što se bakterije povuku.

Kalanhoa Pet biljaka koje isušuju i(li) ovlažuju zrak u prostoru

Ako biljci strše korijeni

Ako vidite da je korijenje počelo puzati po loncu ili kroz drenažne rupe, vrijeme je da biljku presadite u veću posudu. Još jedan znak da je biljka prerasla svoju posudu? Obratite pozornost kada je zalijevate – ako voda juri ravno kroz posudu i brzo izlazi iz drenažnih rupa, to je znak da korijenje zauzima previše mjesta i da se u posudi nalazi nedovoljno zemlje potrebne da bi biljka mogla napredovati.

Ako vam treba inspiracija za uređivanje doma kućnim biljkama, potražite je u galeriji na početku teksta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju