Vjerojatno se i sami često uhvatite kako izgovarate rečenicu: "Joj, da se barem mogu vratiti u prošlost!" pritom misleći na stvaran život, a ne ono što možemo dobiti iz knjiga i filmova. A uskoro ćete i moći, ako se uputite u ličko Debelo Brdo

U malom selu pored Gospića nalazi se dvjestotinjak godina stara kuća vlasnika Ivice Rudelića; cjelokupno obnovljena, u rustikalnom stilu oživljava Liku iz prošloga stoljeća.

Kuća za odmor u ličkom Debelom Brdu izgrađena je u prvoj polovici 19 stoljeća.

Prvotni plan gospodina Rudelića bio je klasični turizam. Naime, 2010. izgradio je vikendicu tik do stare obiteljske kuće, za bijeg iz užurbanog Zagreba te povremeno iznajmljivanje.

Dolazeći u goste, naši prijatelji nisu krili oduševljenje starom, tada derutnom kućom koja je samo u grubim crtama odisala ličkim kućama naših baka iz sredine prošloga stoljeća, počinje svoju priču gospodin Rudelić koji se na adaptaciju odlučio jer u turističkoj ponudi Like i Gorskog kotara nedostaje takvih autohtonih kuća.

Uslijedilo je preseljenje iz Zagreba u Gospić i time jednostavnija i brža obnova.
Zato već od idućeg tjedna u kući Zera Rust’ke možete provesti odmor.

Kuću koja je izgrađena u prvoj polovici 19. stoljeća Ivica je uredio s nešto naslijeđenog namještaja te većim dijelom komadima koje je izradio sam.

Uz 80 četvornih metara kuće u ponudi je i dodatni objekt nekadašnje štale za konje koji je preuređen u dnevni i večernji boravak s otvorenim ognjištem te krevetom na galeriji.

Iako je preuređena u autohtonom stilu, kuća ima sav luksuz modernoga života, ali i detalje koji za vlasnika imaju sentimentalnu vrijednost, npr. stol i stolce koje je Ivanova baka donijela u miraz, crveni pod koji ga podsjeća na jednu fakultetsku ljubav te ormare koje je izradio njegov otac oko 1960. godine.

A upravo prošli tjedan završio je prostoriju "posuđenu" iz kuća susjednoga Ličkog Ribnika.

Iako je preuređena u autohtonom stilu, kuća ima sav luksuz modernoga života, ali i detalje koji za vlasnika imaju sentimentalnu vrijednost.

Na tavanu je soba zvana kamarica koje su u to vrijeme bile karakteristične za bogatiji kraj Ribnik. Predviđena je za boravak najmlađih sa svim tajnama bakinog tavana i puno bajki za djecu. Čak je postavljena stara škrinja i na njoj moj medo iz djetinjstva, star pedesetak godina, opisuje ovaj jedinstveni objekt.

Iz kamarice pruža se prekrasan pogled na terasu koja je nekada bila kamenolom ili tzv. kava.

Prostor za opuštanje cijeli je dan u hladu, a temperatura je na terasi uvijek nekoliko stupnjeva niža nego ispred pedesetak metara udaljenog ulaza ispričao nam je Ivan.

Zera Rust’ke puno je više od kuće za odmor, ona je prava mala riznica kulturne baštine koja neće dati da dangubice, krpare, koperte, vućije, konjozobice i još mnogi predmeti ličkoga kraja padnu u zaborav.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju