Neugodan miris iz usne šupljine uzrokuju brojne fizičke pojave, ali i svakodnevne navike. U svakom slučaju, loš zadah nam nikako ne ide u korist. Želite li ga se riješiti zauvijek pridržavajte se ovih jednostavnih pravila


1. Pijte puno vode

Voda je važan dio našeg tijela, a njezina funkcija započinje već u usnoj šupljini. Voda ispire bakterije iz usta koje uzrokuju loš zadah. No to se ne odnosi i na slatke i gazirane tekućine jer one su prepne šećera, ali i kiselina koje mogu dodatno pojačati zadah iz usta. Napunite bočicu vodom i svako toliko napravite pokoji gutljaj.

2. Vlažite sluznicu
Slina u ustima ima vrlo važnu ulogu. Ona tijekom cijelog dana ispire usta i uklanja bakterije. Kako bi vaša usna šupljina uvijek ostala vlažna potrebno je, osim ispijanja vode, potaknuti njezino stvaranje. Žvakanje gume kao i cuclanje bombona bez šećera potiče stvaranje sline. Na taj način ispirete bakterije koje uzrokuju neugodan miris, ali i osvježavate dah.

Vlažite sluznicu, ne preskačite obroke i redovito posjećujte zubara.

3. Punite želudac
Neugodan miris iz usta može biti uzrokovan i želučanom kiselinom, ali i teško probavljivim namirnicama poput crvenog mesa i pržene, masne hrane. Želite li izbjeći loš zadah svako toliko pojedite pokoju zdravu grickalicu poput orašastih plodova ili jabuke. To će smiriti želudac, ali i spriječiti neugodan zadah.

4. Perite usnu šupljinu
Higijena zubi i usne šupljine vrlo je važna kako za vaše zube tako i za rješavanje problema lošeg zadaha. Perite zube svaki dan, posebno prije spavanja i ujutro, nakon doručka. Isto tako, ne zaboravite oprati i jezik na kojem se nakuplja veliki broj bakterija, uzročnika lošeg zadaha.

5. Redovito odlazite kod zubara
O zdravlju zubi ovisi vaš blistav osmijeh. Karijes i druga oštećenja na zubima, nakupine kamenca kao i bolesti desni također su krivci za loš zadah i zato je potrebno usnu šupljinu redovito 'servisirati'. Pregled zubi obavljajte svakih par mjeseci i spriječite probleme na vrijeme.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju