Na spomen komarca, muhe ili ose, mnogi će napraviti grimasu i vrlo jasno izraziti svoje nezadovoljstvo, posebno ako se nađu u društvu jednog od ovih letećih bića koja nam često idu na živce.

Galerija Hotel za kukce u Čakovcu - 5 Hotel za kukce u Čakovcu - 2 Hotel za kukce u Čakovcu - 3 +1 Hotel za kukce u Čakovcu

Međutim, uloga ove najbrojnije skupine živih bića, izrazito je velika i zato bismo ih trebali zaštititi. Iako ljudi možda ne vide direktnu korist od kukaca, oni imaju više važnih uloga bez kojih planet ne bi mogao funkcionirati. Prvo i najvažnije – kukci su oprašivači, sudjeluju u procesu raspadanja organskih tvari u prirodi i hrana su mnogobrojnim životinjama.

Sve ove informacije i još mnogo njih, možete pročitati u dvorištu hotela za kukce, koji ponosno stoji u Čakovcu i kojega je postavila javna ustanova Međimurska priroda.

Hotel za kukce u Čakovcu - 4 Hotel za kukce u Čakovcu (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)

Prolaznike je ovaj potez oduševio, a hotel za kukce je postao prava atrakcija u čakovečkom zelenom perivoju.

U hotelu možete pronaći bubamare, pčele, muhe, mrave, uholaže, stjenice i gusjenice. Svi oni imaju svoje sobe koje su već popunjene i koje će ih tijekom zimskih mjeseci štititi od vjetra i hladnoće.

Hotel za kukce u Čakovcu - 1 Hotel za kukce u Čakovcu (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)

U našem hotelu ne žive samo kukci. Tu žive i pauci! Kako ih prepoznati? Prebrojite im noge. Ne žive sve pčele u košnicama, postoje i vrste solitarnih pčela koje žive same te traže rupe u deblima gdje mogu pronaći svoj dom. Uholaži su na lošem glasu, ali one ne ulaze u uha, već samo traže toplo i mračno mjesto gdje se mogu sakriti, piše na tabli ispred hotela za kukce.

Hoteli za kukce su postali najbolji način na koji kukce možete privući u svoj vrt. Ovo je jedna od najzanimljivijih i najučinkovitijih metoda pomoću kojih možemo voditi brigu o kukcima. Tijekom ljetnih mjeseci oni se u skloništima razmnožavaju, što kasnije povećava njihovu brojnost u prirodi.

Zvjezdan Šareno i mirisno: Ovo je najbolje cvijeće za privlačenje (i spašavanje) pčela

Izgradnja hotela je prilično jednostavna. Radi se o drvenoj konstrukciji koju možemo sami napraviti u svom vrtu i tako se uključiti u borbu za prava najbrojnije životinjske skupine na svijetu.

Hotel za kukce u Čakovcu - 3 Hotel za kukce u Čakovcu (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju