Većina vrtlara upoznata je s važnosti pčela i drugih oprašivača u vrtu. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

 

Ovakav svijet kakav poznajemo bio bi potpuno nezamisliv bez njih. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele. Starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste koje se nasljeđuju s koljena na koljeno, odličan su izvor nektara i peluda. Prema znanstvenim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

Sadnja kultiviranih biljnih vrsta

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultiviranih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Par savjeta na koje bi trebali obratiti pažnju prije sadnje bilja:

  • Smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih kukaca.
  • Kombinacije nekoliko boja cvijeća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bijela i žuta boja.
  • Sadnja cvijeća u više grupa. Cvjetovi podijeljeni u nekoliko različitih skupina privlači veliki broj različitih oprašivača.
  • Raznovrsno cvijeće tijekom cijele sezone. Većina pčela ima naviku posjećivati samo jednu vrstu cvijeća tijekom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvjetnih vrsta koje cvatu u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različita doba godine.

Cvjetne biljne vrste koje najviše privlače pčele su:

Zvjezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cvate krajem ljeta i u jesen, te omogućuju pčelama hranu i tijekom kasnije sezone. Pčelama omogućuju dobru ishranjenost tijekom zimskih mjeseci.

Rudbekija (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može varirati, ali najzastupljenije su žute i narančaste boje. Osvježavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lako ih se uzgoja, a mogu rasti na sunčanom položaju, u suhim uvjetima i siromašnom tlu.

Zijevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tijekom dana, miris zijevalice je intenzivniji jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time je njegova zavodljivost pčelama još i veća.

Agerat (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka jednostavnog je uzgoja. Cvjetne plave glavice su zanimljive pčelama. Porijeklom iz Meksika, ova biljka postoji i u različitim nijansama plave, roze i bijele, dok su najpoznatiji plavi cvjetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvijetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtjevnija biljka za uzgoj, te preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavnog su uzgoja, te mogu rasti na svakom tlu. Vrlo su cijenjene zbog svoje dugo cvatnje. Šarenilom svojih cvjetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narančaste cvjetne glavice omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može rasti na različitim vrsta tla. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je susjed rajčici, mrkvi, peršinu.

Vrtne biljne vrste koje privlače pčele:

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo njege, lavanda će ostvariti veliki broj cvjetova koji će privući veliki broj pčela.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka koja zahtjeva dobro drenirano tlo i puno svjetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lijep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Boreč (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boreč se jednostavno uzgaja iz sjemena, a cvate do jeseni. Odličan je susjed kod uzgoja rajčice i kupusa jer odbija štetne nametnike. Cvjetovi i listovi osim što lijepo izgledaju, mogu se ukomponirati u različite salate.

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo ljekoviti i ugodnog mirisa po limunu.

Slika nije dostupna Svaki dan barem jedna žlica: Deset koristi njegova veličanstva meda

Slika nije dostupna Lijek za dušu: Bajkoviti vrtovi u kojima bismo rado proveli cijeli vikend

Timijan

Postoji veliki broj varijateta, te svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je susjed kod uzgoja biljaka iz porodica kupusnjača te jagoda. 

Članak je preuzet sa web stranice Agrokluba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju