Većina vrtlara upoznata je s važnosti pčela i drugih oprašivača u vrtu. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

  Galerija Zvjezdan Rudbekija Agerat +11 Cinija

Ovakav svijet kakav poznajemo bio bi potpuno nezamisliv bez njih. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele. Starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste koje se nasljeđuju s koljena na koljeno, odličan su izvor nektara i peluda. Prema znanstvenim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

Sadnja kultiviranih biljnih vrsta

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultiviranih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Par savjeta na koje bi trebali obratiti pažnju prije sadnje bilja:

  • Smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih kukaca.
  • Kombinacije nekoliko boja cvijeća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bijela i žuta boja.
  • Sadnja cvijeća u više grupa. Cvjetovi podijeljeni u nekoliko različitih skupina privlači veliki broj različitih oprašivača.
  • Raznovrsno cvijeće tijekom cijele sezone. Većina pčela ima naviku posjećivati samo jednu vrstu cvijeća tijekom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvjetnih vrsta koje cvatu u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različita doba godine.

Cvjetne biljne vrste koje najviše privlače pčele su:

Zvjezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cvate krajem ljeta i u jesen, te omogućuju pčelama hranu i tijekom kasnije sezone. Pčelama omogućuju dobru ishranjenost tijekom zimskih mjeseci.

Zvjezdan Zvjezdan (Foto: Living4media)

Rudbekija (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može varirati, ali najzastupljenije su žute i narančaste boje. Osvježavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lako ih se uzgoja, a mogu rasti na sunčanom položaju, u suhim uvjetima i siromašnom tlu.

Rudbekija Rudbekija (Foto: Living4media)

Zijevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tijekom dana, miris zijevalice je intenzivniji jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time je njegova zavodljivost pčelama još i veća.

Zijevalica Zijevalica (Foto: Living4media)

Agerat (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka jednostavnog je uzgoja. Cvjetne plave glavice su zanimljive pčelama. Porijeklom iz Meksika, ova biljka postoji i u različitim nijansama plave, roze i bijele, dok su najpoznatiji plavi cvjetovi.

Agerat Agerat (Foto: Shutterstock)

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvijetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtjevnija biljka za uzgoj, te preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Fuksija Fuksija (Foto: Living4media)

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavnog su uzgoja, te mogu rasti na svakom tlu. Vrlo su cijenjene zbog svoje dugo cvatnje. Šarenilom svojih cvjetova privlače pčele i leptire.

Cinija Cinija (Foto: Living4media)

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narančaste cvjetne glavice omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može rasti na različitim vrsta tla. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je susjed rajčici, mrkvi, peršinu.

Neven Neven (Foto: Living4media)

Vrtne biljne vrste koje privlače pčele:

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo njege, lavanda će ostvariti veliki broj cvjetova koji će privući veliki broj pčela.

Lavanda Lavanda (Foto: Living4media)

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka koja zahtjeva dobro drenirano tlo i puno svjetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lijep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Ružmarin Ružmarin (Foto: Living4media)

Boreč (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boreč se jednostavno uzgaja iz sjemena, a cvate do jeseni. Odličan je susjed kod uzgoja rajčice i kupusa jer odbija štetne nametnike. Cvjetovi i listovi osim što lijepo izgledaju, mogu se ukomponirati u različite salate.

Boreč Boreč (Foto: Living4media)

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo ljekoviti i ugodnog mirisa po limunu.

Matičnjak Matičnjak (Foto: Getty Images)

Med ima niz prednosti za zdravlje Svaki dan barem jedna žlica: Deset koristi njegova veličanstva meda

Kuća ''Not only summertime'' Lijek za dušu: Bajkoviti vrtovi u kojima bismo rado proveli cijeli vikend

Timijan

Postoji veliki broj varijateta, te svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je susjed kod uzgoja biljaka iz porodica kupusnjača te jagoda. 

Timijan i lavanda Timijan i lavanda (Foto: Living4media)

Članak je preuzet sa web stranice Agrokluba.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju