U glavnom gradu Francuske samo 2.6 posto ulica nosi naziv po uglednim ženama. Zbog toga je jedna feministička skupina odlučila transformirati ulice Pariza u zanimljivoj akciji kojom žele upozoriti na ovu nepravdu

Pariški turisti, ali i stanovnici ostali su zbunjeni kada su vidjeli da su u centru grada preko noći promijenjeni nazivi ulica.

Za to je zaslužna francuska feministička skupina Osez le Féminisme! (u slobodnom prijevodu 'usudi se biti feministica'), potaknuta činjenicom da samo je 2.6 posto ulica u glavnom gradu Francuske dobilo naziv po ženama.

Naša povijest puna je znanstvenica, spisateljica, aktivistica, političarki, umjetnica, revolucionarki koje zaslužuju priznanje ove zemlje, piše u obraćanju na skupine Osez le Féminisme.

Njezine članice napravile su svoje verzije plavih pločica i nalijepile ih na službene. Tako su svoju ulicu u Parizu dobile, između ostalog, moreplovka Florence Arthaud, odvjetnica Jeanne Chauvin i glazbenica Nina Simone.

Skupina se je obratila i pariškoj gradonačelnici Anne Hidalgo, prvoj ženi koja je ikada bila na toj dužnosti, i tražila ju da pomogne u veličanju izuzetnih i često zaboravljenih žena na javnim mjestima.

 

Nazivi ulica svjedoci su naše povijesti. Pripadaju političkom izboru i otkrivaju vrijednosti koje grad želi utjeloviti. Na nazivima se nalazi legija muškaraca, a istaknuto je samo 160 žena, uglavnom supruga ili kćeri slavnih muškaraca. Naša povijest puna je znanstvenica, spisateljica, aktivistica, političarki, umjetnica, revolucionarki koje zaslužuju priznanje ove zemlje, piše u obraćanju na njihovoj službenoj stranici.

Također zahtijevaju da se do 2019. godine izjednači broj 'muških' i 'ženskih' naziva ulica.
 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju