U Kinoteci se nastavlja prikazivanje ciklusa francuskih filmova. Ciklus Jean-Luca Godarda završava filmovima "Ludi Pierrot" i "Vikend", nakon čega slijede odabrani naslovi još jednog istaknutog predstavnika francuskog novog vala i ikone francuskog filma – Francoisa Truffauta

Film "Ludi Pierrot" sa Jean-Paulom Belmondom i Annom Karinom u glavnim ulogama bit će prikazan u utorak, 3. listopada. Film prati Pierrota u bjegu od dosadnog života, u kojem mu se pridružuje privlačna Marianne koju proganjaju gangsteri. I u ovom filmu Godard varira omiljenu temu o izgubljenosti pojedinca u suvremenom svijetu, o beznađu i neizbježnu samouništenju.

U srijedu, 4. listopada na rasporedu je zadnji Godardov film iz ovog ciklusa, "Vikend", u kojem se sve vrti oko putovanja egoističnog i bogatog bračnog para autom po Francuskoj i njihovim susretima s čudnim osobama. U filmu se daju naslutiti teme o propadanju buržoazije i moderne civlizacije čiji put ne vodi nikamo.

Nakon Godarda, od četvrtka do subote gledamo filmove Francoisa Truffauta, ikone francuskog filma, filmskog kritičara, redatelja i strastvenog filmofila koji je pisani trag ostavio u brojnim publikacijama, od Cahiers du cinema do magazine Elle, osnivača i istaknutog predstavnika francuskog novog vala te autora koji je u samo 25 godina aktivnog bavljenja režijom stvorio neka od najvećih djela francuske kinematografije.

Njegov dugometražni igrani prvijenac, krimi-drama "400 udaraca" iz 1959. godine jedno je inicijalnih i reprezentativnih ostvarenja novovalnog pokreta, a ujedno i prvo njegovo djelo o Antoineu Doinelu, dvanaestogodišnjaku iz Pariza koji je protagonist i drugih Truffautovih filmova, a čiji je lik baziran na mladosti samog Truffauta. "400 udaraca" na repertoaru je u četvrtak, 5. listopada.

Motive ljubavnog trokuta, odanosti i nepostojanosti u ljubavnom odnosu Truffaut razrađuje kroz nekoliko svojih melodrama, od kojih su dvije na programu u Kinoteci tijekom vikenda - "Jules i Jim" iz 1962. godine i "Nježna koža" iz 1964. godine.

U petak, 6. listopada ne propustite "Jules i Jim" s Jeanne Moreau u glavnoj ulozi, kultni i po mnogima njegov najbolji film u karijeri te svakako jedan od ponajboljih europskih filmova 60-ih. Riječ je o ekranizaciji Rocheovog romana i snažne priče o slobodi, lojalnosti i neuništivoj snazi ljubavi ispričane kroz vezu dvojice mladića i jedne žene.

Film "Nježna koža" ljubavna je drama o poslovno uspješnom i sretno oženjenom književnom izdavaču koji započinje ljubavnu vezu sa šarmantnom stjuardesom Nicole te pokušava sakriti aferu od svoje supruge. Ovu napetu priču o nevjeri koju je Truffaut režirao pod snažnim utjecajem Hitchcocka možete pogledati u subotu, 7. listopada.

Ciklus Truffautovih filmova nastavlja se do 13. listopada.

Na program Kinoteke od ovog tjedna vraćaju se subotnje matineje, a prvi film namijenjen najmlađima je "Pat i Mat na filmu" (A je to!). Redatelj Marek Beneš, povodom 40. obljetnice nastanka kultne animirane serije, preselio je likove dvojice nespretnih majstora na velika platna i kroz nova vrata uveo nas u njihovu svakodnevicu punu izazova koje pokušavaju, kao i uvijek, prevladati neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju