Tek desetak dana bilo je potrebno da se realizira incijativa Udruge "SOS-Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava" i da u Rijeci zasvijetli prvi "ženski" semafor.

Na semaforu kod Palače Modello zasvijetlio je prvi semafor sa ženskom siluetom, a u riječkoj Udruzi rekli su nam da je inicijativu pokrenula njihova pravnica Dunja Roić, koja je slične primjere vidjela u zapadnoeuropskim zemljama.

Zato smo i mi odlučili progurati tu ideju u našem gradu, rekla nam je dopredsjednica Udruge Lorena Zec i dodala kako je Grad odmah pristao na njihovu ideju. Oni su je pustili u svijet, a kako će ona rasti, odgovornost je Grada Rijeke i Rijeka prometa.

Do Međunarodnog dana žena siluete u haljinama trebale bi zamijeniti klasični muški lik na pet riječkih semafora.

Želite li i u svom gradu vidjeti semafore sa ženskom siluetom?

glasova:

Nije samo stvar u ženskom simbolu, nego u različitosti, diversifikaciji simbola u javnom prostoru.

Zato se nadamo da neće biti samo simboli u suknjama ili plaštevima, nego da će biti i različiti drugi simboli za ljude koji žive u našoj zajednici, naprimjer silueta u invalidskim kolicima ili silueta koja gura dječja kolica, silueta sa psom ili sa štapom. To je naša nada za budućnost, kaže Lorena.

Ova promjena samo je dio programa kojim "SOS Rijeka" planira obilježiti Međunarodni dan žena 8. ožujka.

Udruga SOS Rijeka zajedno s Udrugom PaRiter u Rijeci ove godine organizira velik i bogat program za obilježavanje Međunarodnog dana žena.

Održat će se "Noćni marš", prosvjed na sam Dan žena, a njegov nastavak bit će u alternativnom klubu Palach, gdje će mlade umjetnice dobiti priliku pokazati što rade i kako kreiraju svoju umjetnost.

Imati ćemo i edukativni dio Dana žena, u sklopu kojeg ćemo napraviti interaktivnu kartu Rijeke s popisanim svima ulicama koje nose ženska imena uz kratke biografije tih žena, 
ističe dopredsjednica riječke Udruge.

U Rijeci je zasvijetlio prvi semafor sa ženskom siluetom U Rijeci je zasvijetlio prvi semafor sa ženskom siluetom (Foto: Udruga \"SOS - Rijeka\")

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju