Što radite sa starim traperom? Bacate li ga, poklanjate ili pak mu nastojite udahnuti novu dimenziju i prenamijeniti njegovu funkciju? Upravo se potonje događa u gotovo vilinskim rukama Blaženke Roth koja stvara odjevne predmete idealne za nadolazeće nešto svježije dane.

Navede li vas put do Varaždina i zavirite u mali atelje u jednoj od živopisnih ulica ovog baroknog grada, naići ćete na sasvim posebne odjevne predmete. Naime, u studiju Broth čija je vlasnica spomenuta Blaženka Roth, odbačeni traper dobiva sasvim novo ruho i oduševljava klijentice svojom jedinstvenošću.

Sve je počelo kada je usred recesije Blaženka, odjevna tehničarka po struci, shvatila koliko joj je dragocjen svaki komad tkanine.

Ova zaljubljenica u tekstilnu industriju, koja je ljubav prema koncu i igli naslijedila od mame krojačice, još je prije više od desetljeća otvorila svoju malu radnju i izrađivala unikatne predmete. No spomenuto vrijeme recesije uzelo je svoj danak, ali i sasvim slučajno tada stvorilo potpuno novi koncept stvaranja odjeće u Blaženkinoj radnji.

U to si vrijeme nisam mogla priuštiti isprobavanje novih krojeva na potpuno novim komadima tkanine. Trebao mi je svaki komadić. Jednom sam željela isprobati manipulaciju ušitaka i moje stare traperice su bile idealan materijal za takvo nešto.

Konačni rezultat me toliko oduševio da sam odlučila napraviti cijelu kolekciju odjevnih predmeta od starog trapera. Tako je nastala kolekcija a danas linija proizvoda pod nazivom „Old jeans-new piece“, prisjeća se Blaženka.

U početku su je prijateljice opskrbljivale starim traperom, a danas ga otkupljuje i tako ne samo da njezine kreacije potiču ekološku osviještenost, nego je ujedno i svaki komad jedinstven. U njezinom radu nećete pronaći dvije potpuno identične kreacije, a upravo je to ono što ih čini još posebnijima.

Svaki komad nastaje postepeno

No stvaranje odjevnih komada od trapera, priznaje, zahtjevnije je od šivanja drugih materijala.

Otkupom starog trapera Blaženka osmišljava kreacije koje nećete pronaći nigdje drugdje.

Kada nabavim traper, prvo ga moram dobro oprati, dezinficirati, rasparati, rasporediti prema debljini i nijansi i tek nakon toga se izrađuje kroj prema zamišljenom modelu. Potom slijedi krojenje, spajanje komadića, dodavanje detalja poput džepova, pojasnica, gumbića i ostalog, govori nam Blaženka.

Tako nastaju jakne, suknje i haljine od trapera koje nećete naći nigdje drugdje. U svakom njezinom odjevnom komadu koji je izradila vidi se njezina predanost, kreativnost i, prije svega, odudaranje od klasičnih odjevnih predmeta od trapera, a upravo je to ono što klijentice najviše vole i zbog čega joj se vraćaju.

Kada dođu birati neki odjevni predmet, oduševe se jer su ti komadi sasvim drugačiji od onih na koje su navikle kad inače traže jaknu ili suknju od trapera. Te su kreacije, prije svega, namijenjene svim ženama koje ne robuju trendovima i uniformiranosti, koje žele izraziti sebe odjećom, a vole kvalitetu i udobnost, ističe Blaženka.

Svaki se komad trapera prvo dezinficira, a potom nastaju jedinstveni krojevi.

Njezini se odjevni predmeti koji ne samo da mame poglede nego i čuvaju okoliš, mogu naći u Varaždinu u Preradovićeoj 23, putem njezine Facebook stranice, kao i u koncept trgovinama Cro design studio u Rijeci i galeriji Arka u Splitu. No osim trapera tu je i odjeća od klasične tkanine, asimetričnih krojeva s dodacima metalnih zatvarača i zakovica.

Ono što je nekada bila igra uz majku krojačicu, danas je ispunjenje snova, a šivaća mašina najbolja prijateljica. Zato je u planu i širenje na europsko tržište, a kasnije, kako Blaženka Roth zaključuje, samo nebo može biti granica.

Kolekcija od starog trapera Blaženke Roth - 1 Kolekcija od starog trapera Blaženke Roth - 1 (Foto: Ivana Ipša)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju