Jeste li kada razmišljali o tome kako glazba i pokret utječu na razvoj bebe i djeteta? Kako beba koja još niti ne govori niti ne hoda može uživati u klasičnoj glazbi i imati dobrobiti od toga?

 Odgovore na to ima Neda Aleksić, pijanistica, specijalistica za glazbu i pokret prema metodi Jacquesa Delacrozea te doktorandica Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Medicinskog fakulteta u Beogradu s temom psihomotornog razvoja djece u ranom djetinjstvu kroz glazbu i pokret.
U proteklom desetljeću već je osvojila Srbiju, a sada, 16. i 17. prosinca, svoj će rad predstaviti i u Zagrebu, koncertima i radionicama za bebe i djecu do 6 godina i radionicama sa stručnjacima.

Krenula je mijenjati svijet glazbe – i uspjela

Otkada pamti, glazba je bila Nedin poziv i njen život, što ju je i dovelo do diplome najbolje u svojoj klasi, kao i do brojnih koncerata diljem svijeta, no osjećala je da nešto želi mijenjati.

Postojeća rješenja za djelovanje u glazbenoj umjetnosti i pedagogiji su dosta ograničena, pa sam počela istraživati probleme na koje sam nailazila kao izvođač, student, klavirski pedagog, čovjek. Počev od publike u klasičnoj muzici, glauzbenog “mainstreama” u našoj zemlji i prvog kontakta djece s glazbom, pa sve do obrazovnog sustava i odrastanja u obiteljii. S druge strane, uvijek sam voljela pronalaziti zajedničke točke različitih područja i povezati ih. Vjerujem da je sve povezano. Tako da je primarna ideja nastanka Artysh:Lab-a 2015. godine bila povezivanje različitih umjetnosti jer mi je to bilo blisko. Međutim, to se nije održalo i nastavila sam dalje s istraživanjem, započinje Neda kojoj je tada u pomoć priskočila njezina sestra Milica.

Neda Aleksić Neda Aleksić (Foto: Privatna arhiva)

Kako dalje dodaje, Milica je specijalistica fizikalne medicine i glazbeno je obrazovana što se tiče klavira i solo pjevanja. Neda joj je počela postavljati brojna pitanjao vezi glazbe i razvoja ljudskog bića u različitim životnim fazama.

Jako posvećeno mi je napravila ppt prezentaciju s naslovom “Odgovor na pitanja Univerzuma”. I ne samo da je sve proučila i sročila tako da ja kao umjetnica mogu to razumjeti nego su tu bila i uputstva kako se čita, pretražuje i tumači znanstveni rad. Tako me je malo po malo uvukla u svijet prirodnih znanosti u koji sam se također zaljubila i nekoliko mjesecii nakon osnivanja, postavile smo temelje današnjeg Artysh:Lab-a povezujući glazbu i znanost. Uz istraživanja, surađivanja, jako puno rada, uspona i padova, ali i zabave, ljubavi, sreće i radosti, govori nam.

Godine 2018. Artysh:Lab je proglašen i najboljim starupom u Srbiji u području društvenog utjecaja koji mu je dodijelio Central European Startup Award i time su se predstavili i ušli u finale regionalnog natjecanja za središnju i zapadnu Europu.

Artysh programi se realiziraju u nekoliko oblika, za različite uzraste, u Beogradu, Novom Sadu i Čačku.

Glazba ima veliki utjecaj na razvoj djeteta, posebno kada se uz to kombinira i pokret.

Baby Artysh je program za bebe i djecu od 0 do 3 godine, baziran na rezultatima istraživanja iz neuroznanosti, glazbene pedagogije i glazbenog izvođena. Artysh Kid je namijenjen djeci od 3,5 do 4 godine. U sklopu Artysh Music Box radionica za uzrast od 5 do 7 godine djeca se upoznaju s instrumentima, a u suradnji sa Senzorijumom u Beogradu održava se i program Senzo Artysh za djecu sa teškoćama senzorne integracije.

Kao rezultat devetogodišnjeg rada, koncerata, glazbenih radionica i znanstvenih istraživanja, pokrenut je i dio za edukacije i rad s odraslima u vidu Naučno-istraživačkog razvojnog centra (NURC) Muzikuj se pokretom, a trenutno su aktualne razvojne glazbene radionice Muzikuj kroz Roditeljstvo za roditelje djece uzrasta od 0 do 3 godine, uz prisustvo djece, radionice sa stručnjacima koji rade s djecom u ranom uzrastu i rekreativne radionice za odrasle koji vole glazbu i pokret.

Učenje o glazbi od najmanjih nogu

Kako zapravo najlakše opisati ove radionice?

To su interaktivni koncerti namijenjeni djeci najmlađeg uzrasta kao prvi kontakt s glazbom, i to uživo. Koncerti su prilagođeni uzrastima i imaju karakter radionice. To znači da djeca i odrasli slušaju glazbu, ali i sudjeluju u programu jednostavnim glazbenim aktivnostima i upotrebom rekvizita kao što su šarene marame, drveni štapići i zvečke.

Kako nam kaže Neda, djeci su posebno zanimljive velike marame koje prate kretanjem kroz prostor, rekvizit koji ona zove Artysh oblak i koji je osmišljen za potrebe koncerata. Nakon glazbenog programa, djeca imaju mogućnost da se i neposredno upoznaju s glazbenim instrumentima na kojima je održan koncert, uz pomoć roditelja i glazbenih izvođača. Ovaj program je u osnovi većine njihovih koncerata, uz prilagođavanja različitim uzrastima. Radionice upoznavanja instrumenata pak pokrivaju informacije o instrumentima, izvođačima, razvoju instrumenta i djeca uče kako na njima proizvesti različite tonove.

Osnivačice Artysh:Lab-a - Neda Aleksić, Milica Aleksić, Bojana Tadić Osnivačice Artysh:Lab-a - Neda Aleksić, Milica Aleksić, Bojana Tadić (Foto: Privatna arhiva)

Povratne informacije roditelja i djece nadmašile su očekivanja Nede i njezinih suradnika.

Koncerti djeluju dosta terapeutski, pružaju roditeljima sigurno mjesto da se opuste i uživaju u glazbi i svom djetetu. Često smo bili svjedoci i suza radosnica i emotivnih reakcija koje su dirljive. A djeca su neodoljiva. Neke od reakcija su iznenađenje, osmijesi, plesanje kao na rock koncertu, najglasnije bravo za izvođače koje sam ikada čula. Ima i onih koji se povuku kod roditelja i slušaju i promatraju sa sigurne udaljenosti. Tako da, nama je to i bio cilj, da omogućimo prostor i vrijeme kroz glazbu u kome će se i djeca i roditelji moći slobodno izraziti u skladu sa svojim potrebama, a osmijesi nakon što ih ispratimo nam govore da u tome i uspijevamo već devet godina, ističe Neda.

Kako će izgledati koncerti i radionice u Zagrebu?

Neda nam je također dala detaljan uvid u ono što očekuje zagrebačku publiku.

Bit će predstavljen program Baby Artysh Master Class, namijenjen bebama i djeci od 0 do 3 godine te njihovim roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom u ranom uzrastu, od 0 do 6 godina.

Program će se odvijati na Kineziološkom fakultetu, Horvaćanski zavoj 15, u subotu i nedjelju 16. I 17. prosinca.

U subotu će se održati verzija radionice Muzikuj kroz Roditeljstvo s roditeljima djece uzrasta od 0 do 3 godine.

9:30, prva grupa - bebe do prohodavanja
16:30, druga grupa - djeca koja su već prohodala

Radit će se u malim grupama s do najviše deset parova roditelja i djeteta, a radionicu će uz Nedu voditi i pedijatrica Marina Đelić, profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu. Roditelji će prvo imati kratku prezentaciju o značaju rane stimulacije i radionicu na kojoj će svako od roditelja imati priliku da s pedijatrom procijeni psihomotorni razvoj svog djeteta kroz jednostavan upitnik i postavi pitanja o razvoju ako ih ima. Nakon toga slijedi Nedin dio, koja će svirati na klaviru te voditi aktivnosti prema Delacroze metodi.

Vrijedi napomenti i da će desetak dana nakon radionice roditelji dobiti povratnu informaciju o psihomotornom razvoju svog djeteta, s prije3dlogom jednostavnih glazbenih aktivnosti primjerenih uzrastu.

Nedjelja će biti posvećena Baby Artysh interaktivnom koncertu za bebe i djecu od 0 do 3 godine. Program će izvesti violinistkinja Bojana Dadić, jedan od osnivača Artysh:Lab-a i spec. pijanistkinja Emilija Petković, u Nedino vođenje kroz aktivnosti na koncertu. Nakon toga slijedi radionica za stručnjake koji se bave radom s djecom ranog uzrasta, od 0 do 6 gopdina. Namijenjena je svima onima koji već primjernjuju, ili bi voljeli primjenjivati, glazbu i pokret u svom radu s najmlađima.

Broj prisutnih za sve aktivnosti je ograničen i obavezne su rezervacije. Zaiinteresirani se mogu javiti na artysh.rezervacije@gmail.com ili putem društvenih mreža.

Djeca se upoznaju i s instrumentima Djeca se upoznaju i s instrumentima (Foto: Privatna arhiva)

Glazba je važna jer može umiriti dijete, ali i potaknuti ga na akciju. Ima moć privući pažnju. Ima bogatstvo elemenata kojima se može uspostaviti interakcija s djetetom i potaknuti njegov razvoj, zaključuje Neda Aleksić.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju