Ukrašavanje bora božićni je običaj u kojem najviše uživaju djeca, okićeno drvce baš da neki čaroban, svečani štih domu, a u domu Zrinke Kralj, akademske slikarice i profesorice u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci, ukrašavanje bora na Badnjak posebno je lijep događaj. Naime, Zrinka i njena obitelj božićno drvce ukrašavaju kuglicama starima i 60 godina, a ova kolekcionarka ukrasa za bor u svojoj riznici čuva i kuglicu staru čak 100 godina

Ukrašavanje bora zaista je poseban događaj u obitelji Riječanke Zrinke Kralj, akademske slikarice i profesorice u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Njeno drvce krase i kuglice stare čak 60 godina kojima je bor nekoć ukrašavala Zrinkina mama. Ovaj raritet tek je dio bogate kolekcija ukrasa za bor riječke umjetnice.

Ukrašavanje bora zaista je poseban događaj u domu Riječanke Zrinke Kralj. Neki ukrasi stari su i 60 godina, a u svojoj riznici Zrinka čuva i kuglice za bor stare 100 i 80 godina

'Kuglice sam počela skupljati spontano prije 36 godina zbog ljepote i maštovitosti onih koji su ih proizvodili, a i uspomene su mi na moje pretke', ističe Zrinka. Njeno najveće blago kuglica je za bor stara čak 100 godina koja je pripadala Zrinkinoj prabaki, a odmah do nje je i kuglica stara 80 godina koju je Zrinka naslijedila od bake. Ove dvije kuglice prepune uspomena Zrinka pažljivo čuva u kutiji gdje zasluženo 'miruju'.

'Kuglice od bake i prabake ne stavljam na bor. Čuvam ih da se ne razbiju'
, kaže Zrinka. U njenoj kolekciji je i set ukrasa za bor kupljen 1980-ih u Nami na zagrebačkoj Remizi koji i dan danas drži u originalnoj kutiji. Posjeduje Zrinka i replike provincijalnih ukrasa za bor nastale u istom kalupu i u identičnim bojama kao one originalne iz razdoblja od 1955. do 1970. godine kakvima su se krasili borovima u kućama na selu.

'Sve te stare kuglice meni su nekako posebnije i ljepše od današnjih 'konfekcijskih' ukrasa za bor', ističe Zrinka Kralj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju