Jeste li kada poželjeli difuzor za auto koji će bit unikatan, napravljen od prirodnih materijala i od kojeg će ugodno mirisati čitav automobil? Pronašli smo ih. Upravo je takve osmislila jedna mlada žena.

Ona je Sara Murk iz Šenkovca kraj Čakovca, po struci magistra inženjerka medijskih komunikacija koja se tijekom studentskih dana počela baviti fotografijom.

Nakon diplome to joj je postao i stalni posao, a svatko tko se dao u njezine ruke, zna koliko su bile čarobne njezine fotografije. Štoviše, neke od njih završile su i u Vogueu, što je nešto na što je posebno ponosna.

Međutim, zbog zdravstvenih razloga došlo je do zaokreta u njezinu načinu kreativnog izražavanja. Danas stvara predmete od gline i terakote za koje se čini kao da su iz najljepših snova, i to iza brenda naziva O-GLINA HANDMADE.

Shvatila je da je rad s rukama uzemljuje, opušta i daje joj potreban mir, a sve je počelo kada je morala naći nešto što će je veseliti i umiriti.

Morala sam prebaciti fokus na nešto drugo što također volim. Počelo je s uređenjem sobe. Izradila sam glinene tanjuriće za nakit s otiskom lišća, a već duže sam tražila i boho privjesak za auto i shvatila da je ponuda toga prilično mala pa sam ga izradila sama.

Uz malo kapi eteričnog ulja, mirisat će cijeli automobil

Prvi privjesak s otiskom lavande bio je poklon mami za Majčin dan. Podijelila sam fotografije na društvenim mrežama i javio se interes. Kako sam okružena ženama koje aktivno koriste eterična ulja, shvatila sam da ovaj privjesak može imati i korisnu funkciju, kaže Sara, koja se tijekom srednjoškolskog obrazovanja već susretala s glinom u sklopu učenja za dizajnericu unutrašnje arhitekture.

Nabavila je materijale i krenula te su tako nastali difuzori za auto. Izrađeni su od air dry gline, dio od terakote, a dio od bijele gline koju kasnije dorađuje akrilnim i vodenim bojama.

Kako nam kaže, čitav proces nastanka tih jedinstvenih istodobno funkcionalnih i dekorativnih predmeta traje oko tjedan dana.

Sastoji se od pronalaska biljaka za otisak, same izrada privjeska, sušenja od nekoliko dana, a nakon toga slijedi šmirglanje, bojenje i izrada vezica. Najviše me veseli isprobavanje novih uzoraka, a pretežno je to lišće ili livadne travke. Da bi otisnuti uzorak bio što bolji, lišće treba biti što mesnatije, ističe.

Kao glavnu prednost korištenja eteričnih ulja na glini ističe to što automobil zamiriše na prirodan način.

Kako sam se sve više informirala o zdravim životnim navikama, životu bez štetnih kemikalija, pa tako i o pozitivnom utjecaju eteričnih ulja na organizam, učinilo mi se da je ovo odličan način na koji mogu motivirati ljude da ne koriste štetne, sintetske mirise, kaže.

I čini se da je u tome itekako uspjela. Difuzori su oduševili kupce, a ugodno ju je iznenadilo i to što je imala i nekoliko muških upita o proizvodima. Mogu se naručiti i personalizirane inačice s natpisima, no tu Sara ne staje.

Polako je u ponudu uvrstila i boho ukrase za zid od gline te straničnike. Za sve ljubitelje originalnosti, prirodnosti i boho stila, Sarine društvene mreže najbolja su adresa, a svoje će proizvode prodavati i na manifestaciji Porcijunkulovo u Čakovcu ovog vikenda.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju