Proljeće već naveliko traje, a priroda nas svakim danom oduševljava bojama, mirisima i okusima specifičnima samo za ovo doba godine. Vrtovi, dvorišta i balkoni sad su šarene oaze prepune cvijeća koje će krasiti životni prostor u nadolazećim mjesecima.

Galerija Ukrasni luk uljepšat će svaki vrt Ukrasni luk Ukrasni luk +7 Ukrasni luk otporna je biljka zanimljivog izgleda i mirisa

Jeste li znali da luk ima prelijepog rođaka koji bi mogao postati zvijezda vašeg vrta? Radi se o ukrasnom luku (Allium giganteum), koji je došao iz Azije i udomaćio se u brojnim vrtovima diljem Europe.

Vitka ljepotica jarke ljubičaste boje pripada porodici zvanikovki. Lako ga je uzgojiti i izgleda zaista efektno, ali unatoč tome još uvijek nema popularnost kakvu zaslužuje.

Bucmasta okrugla glava raste na čvrstoj stabljici koja može narasti do gotovo 100 centimetara i tako se istaknuti među ostalim proljetnicama.

Ukrasni luk Ukrasni luk raste na dršci dugačkoj oko 100 centimetara (Foto: Living4media)

Cvjetne kugle sastavljene su od desetaka zvjezdanih cvjetića koji nisu jestivi, ali ako ga zgnječite, osjetit ćete prepoznatljivi miris luka koji bi mogao čak i izazvati suzu.

Jedna od glavnih karakteristika ukrasnog luka jest zavidna otpornost kakvu malo koji cvijet ima.

Ukrasni luk je otporan na hladnoću i sušu i odličan je za odbijanje insekata, a posebno moljaca kojima baš posebno smeta njegov miris. S druge strane, pčele ga obožavaju i vrlo je medonosan. 

Ukrasni luk Ukrasni luk krase zvjezdasti cvjetovi koji čine bucmastu kuglu (Foto: Living4media)

Ukrasni luk izgleda odlično u vrtu, tegli i u kamenjaru, a većinu podvrsta trebate posaditi ujesen.

Lukovicu ujesen treba posaditi, obilno zaliti i čekati proljeće. Kad jednom naraste i poprimi finalni oblik, treba ga zalijevati povremeno – i to rano ujutro, svaki put kad primijetite da je zemlja suha.

Sladoled od maline, zalazak sunca, čokoladni ratnik...: 10 najljepših vrsta božura Božur Vrste božura Vrste božura +7 Vrste božura

Osim prepoznatljive ljubičaste boje, ukrasni luk možete pronaći i u zlatnožutoj te u bijeloj boji.

Ako ste ikad posadili češnjak i prepoznajete bolesti koje mu prijete, onda ćete se znati brinuti i o ukrasnom luku, koji muče isti problemi, kao što su plemenjača ili trulež.

Ukrasni luk Ukrasni luk (Foto: Living4media)

Hortenzijine "sestre": Bijeli grm koji svakom vrtu daje dozu romantike Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 14 Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 12 Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 9 +10 Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 13

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju