Dašak pop-arta u svoja četiri zida najbolje ćete unijeti kupnjom imitacija djela Andya Warhola ili Roya Lichtensteina koja će vaš dom u trenutku pretvoriti u hram ovog stila. Ideja je mnogo, no s plastikom i bojama koje vrište umjereno.

Dobre su stvari uvijek moderne...

Izreka kaže, dobre stvari uvijek su moderne, a to bi se moglo primijeniti i na pop-art koji se u velikom stilu vraća u naše domove.

Zbog palete boja i otkačenosti, ovaj stil najbolje će pristajati osobama takvog karaktera

Još u doba kad se prvi put pojavio krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina znalo se da će taj pokret izazvati veliku revoluciju. Uslijedila su brojna kulturna previranja, a mladi su masovno počeli odbacivati ideale koji su im bili usađivani prošlih desetljeća i počeli snažno poticati aktualna društvena i politička uvjerenja.

U misiji usklađivanja novih težnji pomogla im je pojava novih medija, televizije i radija.

Predrasude su 'out'

Promjena profila društva osjetila se na svim životnim područjima - u glazbi, načinu odijevanja i razmišljanja, ali i u dizajnu interijera i eksterijera.

Osnovna misao pop-arta je fluorescentnim bojama transformirati svakodnevicu u jedan novi spektakl pod nazivom 'superstar'.

Zapravo, slobodno se može reći da je rijetko koji umjetnički pravac imao tako snažan utjecaj na komercijalni dizajn kao pop-art.

Klasne razlike i predrasude da u kućama, stanovima, trgovinama i muzejima mora prevladavati klasični stil polako su blijedjele. Glas naroda postajao je sve glasniji, pojavili su se ljudi koji su svijet umjetnosti okrenuli naopako, crtajući svakodnevicu i reciklirajući je kao ironiju.

Dizajn za superstara

Osnovna misao pop-arta je fluorescentnim bojama, koje moderni čovjek lako prepoznaje s reklama i komercijalnih centara, transformirati svakodnevicu u jedan novi spektakl pod nazivom 'superstar'.

Najbolji primjer za to su gigantski plastični telefoni Claesa Oldenburga koji se proslavio i stvaranjem monumentalnih torti te sendviča koje je potom izlagao na trgovima gradova kao javne skulpture.

Warhol, Lichenstein...

Dašak pop-arta u svoja četiri zida najbolje ćete unijeti kupnjom imitacija djela Andya Warhola ili Roya Lichtensteina koja će vaš dom u trenutku pretvoriti u hram ovog stila.

Potražite i plakate Barbarelle, kultnog znanstvenofantastičnog filma u kojem glavnu ulogu ima Jane Fonda, jedna od najvećih autentičnih pop-ikona svih vremena.

Vernera Pantona na svom namještaju primjenjuje slobodu s dozom psihodelije, ali bez pretjerane 'vrištavosti'.

Pravi ljubitelji Pop-arta u svojoj sobi imaju konzerve mlijeka Campbell ili boce Coca-Cole u četiri boje, glavne simbole ovog pravca.

Šaroliki stil i geometrijski oblici

No, ipak najvažnije je zapamtiti da se ovdje radi o šarolikom stilu u kojem prevladavaju neobični oblici, najčešće krug, trokut i pravokutnik. Od boja su zastupljene zelena, narančasta, tirkizna te boja slonovače i lososa.

Predmeti i namještaj uglavnom su izrađeni od plastike, a na njima se nalaze motivi stripova i reklamnih plakata tog vremena.

Zbog palete boja i otkačenosti, ovaj stil najbolje će pristajati u domu osoba koje su takvog karaktera.

Za potpunu sliku pop-art doma kupite neki od komada namještaja s potpisom dizajnera Vernera Pantona koji vjerno primjenjuju ono što ovaj stil uistinu znači, a to je - sloboda s dozom psihodelije, ali istovremeno izbjegavanje pretjerane 'vrištavosti'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju