Zašto nastaju upale mjehura, kako liječiti te neugodne simptome i je li istinita tvrdnja da mjehur možete prehladiti ako bosi hodate po pločicama ili dugo ostajete u mokrom kupaćem kostimu, odgovara liječnik obiteljske medicine Milan Mazalin.

Cistitis, kako se stručno naziva upala mokraćnog mjehura, u oko 80 posto slučajeva uzrokuju bakterije, prije svega Escherichia coli. Znatno su rjeđi uzročnici virusi, gljivice, paraziti.

Za infekcije mjehura većinom su odgovorne bakterije iz debelog crijeva koje ulaze u mokraćni mjehur preko vanjskog otvora mokraćne cijevi i tu nalaze pogodno mjesto za razvoj i uzrokuju upalu.

Simptomi cistitisa su: pritisak u donjem dijelu trbuha, učestalo bolno mokrenje, i to obično uz osjećaj peckanja. Urin je često promijenjen, pa je mutan, tamne boje.

Može biti neugodnog mirisa ili su pak prisutni tragovi krvi. Karakteristično je da se cistitis znatno češće javlja kod žena, prije svega zbog anatomske razlike u građi urinarnog trakta muškarca i žene, objašnjava liječnik Milan Mazalin

Muška uretra dugačka je 20 do 25 centimetara, a ženska 3 do 5. Kako se nalazi blizu završetka debelog crijeva, put infekcije iz crijeva do mokraćnog mjehura kratak je i lagan.

Muškarci znatno rjeđe obolijevaju od cistitisa, i to onda uglavnom u starijoj životnoj dobi kada zbog povećane prostate dolazi do otežane eliminacije urina.

Dodatni su faktori za pojavu cistitisa dijabetes, neke neurološke bolesti, kamenci urotrakta, učestali spolni odnosi, opstipacija ili trajni kateter, rekao je Mazalin.

Uzrokuje li upalu mjehura hodanje bosim nogama po pločicama?

Često se kao uzrok prehlade navodi i hladnoća.

U narodu je često prisutno vjerovanje da hodanje bosim nogama po pločicama ili dug boravak u mokrom kupaćem kostimu dovodi do cistitisa.

Istina je da pothlađivanje može dovesti do slabljenja naših određenih obrambenih mehanizama, ali moramo napomenuti da cistitis ipak uzrokuju mikroorganizmi, istaknuo je doktor Mazalin.

Znanstvena istraživanja pokazala su da uvin čaj ili preparati brusnice imaju određena blagotvorna djelovanja na upalu cistitisa.

Prvi korak u liječenju jest postavljanje pravilne dijagnoze. Dijagnozu cistitisa postavljamo na temelju tipične kliničke slike. Od pomoći je analiza urina (test trakica), mikroskopski pregled sedimenta urina, a najpreciznija metoda jest urinokultura određivanjem antibiograma. Potom je važna pravilna terapija. Blaži oblici cistitisa mogu nekada proći spontano, bez liječenja, uz korištenje nekih čajeva ili biljnih pripravaka

Liječenje cistitisa potrebno je kada imamo težu upalu, odnosno jače izražene simptome te u slučaju kada postoji opasnost od širenja infekta prema bubrezima. Posebno treba obratiti pozornost kod starijih ljudi kod kojih često dolazi do brojnih komplikacija uslijed cistitisa. Budući da je cistitis najčešće uzrokovan bakterijama, liječi se antibioticima i uroantisepticima.

Pomoć koja se koristi u liječenju upale mjehura svakako su pripravci od brusnice ili uvin čaj.

Iskustvo, ali i neka znanstvena istraživanja pokazala su da uvin čaj ili preparati  brusnice imaju određena blagotvorna djelovanja na upalu cistitisa. 

Najbolja prevencija upale mjehura jest količina tekućine koja se uzima tijekom dana. U normalnim okolnostima to bi trebalo biti od 1,5 do 2 litre tekućine.

Što još pomaže kod upale mjehura ili cistitisa? 

1. Osim redovne konzumacije tekućine, svakako je važno i redovno mokrenje. To bi trebalo biti barem svaka 2 do 4 sata i nakon spolnog odnosa.

2. Redovita ispravna higijena

3. Kod žena je potrebno koristiti sredstva koja imaju lužnati pH-faktor te se prati od sprijeda prema natrag (od genitalne prema analnoj regiji) kako bi se izbjeglo širenje infekta prema urotraktu.

Biljni čaj Uvin čaj može pomoći kod upale mjehura, ali je bitno da se ne konzumira zajedno sa sokom od brusnice (Foto: Unsplash+)

Pročitajte i ostale savjete koji mogu pomoći kod upale mjehura ili cistitisa:

Ajurvedski čaj protiv upala urinarnog trakta Upale urinarnog trakta: Čaj koji ublažava sve neugodne simptome Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže Kukuruz Spas za upalu mjehura i natekle zglobove koji mnogi greškom bacaju u smeće Slika nije dostupna 12 veličanstvenih: Namirnice koje pomažu u borbi protiv urinarnih infekcija

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju