Cvijeće za koje se čini kao da je satkano od nježnih vilinskih niti krasi brojne ljetne vrtove, a naziv mu je jednako bajkovit – cvjetni kozmos ili uresnica.

Riječ je o jednogodišnjoj cvjetnici porijeklom iz Južne Amerike koja je u Europu stigla krajem 18. stoljeća.

Latinski naziv roda cosmos dolazi od istoimene grčke riječi koja označava red, sklad.

Ovisno o sorti, može narasti do gotovo 2 metra, a svojim bijelim, crvenim, ružičastim i ljubičastim "čipkastim" cvjetovima koji se otvaraju između srpnja i listopada oduševljava sve zaljubljenike u cvijeće.

KAKO PRAVILO UZGOJITI I BRINUTI O URESNICI?

Uresnica je biljka koju je vrlo lako uzgojiti, a sve što je potrebno je malo sjemena koje se obično vrlo dobro prima u rahlom tlu kojem je osigurana drenaža.

Može se saditi ili sijati i na gredice i u tegle, no ono na što treba pripaziti jest da joj se osigura potporanj. Naime, kako je inače dosta krhka, a može narasti do dva metra, treba ih posaditi kraj ograde ili zida ili pak drvenim letvicama osigurati dovoljan potporanj

Voli osunčana mjesta te je ujedno rado posjećuju pčele kojima daju bogatstvo nektara, a kako ujesen temperature bivaju niže, nije potrebno često ga zalijevati. Svejedno će svoju raskoš zadržati sve do prvih mrazova.

Želite li sami iduće godine posijati još više uresnica, pripremne radnje za to možete napraviti upravo ovih tjedana. Naime, sada je vrijeme za skupljanje sjemena koje se nalazi u sredini ocvalog cvijeta. Nakon što cvijet ocvate, ostatak cvijeta ponovno se zatvori, te se otvara kako sjemenke počni zrjeti.

Takvo sjeme bit će zelene boje te je ponešto „debeljuškasto“, a kada se osuši, postaje plosnatije i smeđe. Dovoljno ga je osušiti i spremiti na tamno i suho mjesto te zasijati u veljači u zatvorenim prostorima ili u svibnju na otvorenim.

Uresnice dobro funkcioniraju i kao rezano cvijeće u vazama te u vodi mogu preživjeti i do tjedan dana, što ih čini uistinu pravim uresom naših domova.

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju