Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Uskrsni stol zaslađen mramornim kolačem

12-04-2017 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Uskrsni ručak obiluje slanim namirnicama, ali ubrzo nakon uživanja u šunki, jajima i luku javi se potreba za slatkim zalogajem. Blagdanski stol prepun veselih boja upotpunite crno-bijelom poslasticom. Ovom spoju vanilije i čokolade teško ćete odoljeti.

Neka vas broj namirnica ne uplaši, priprema je jednostavna, a sve sastojke vjerojatno već imate u svom kuhinjskom ormariću.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Sastojci za mramorni kolač (recept odgovara veličini kalupa za kuglof promjera 25 cm)

140 g čokolade za kuhanje
1 žlica kuhane kave
295 g brašna
2 ½ žličice praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
½ žličice soli
170 g maslaca na sobnoj temperaturi
250 g šećera
3 velika jaja
1 ½ žličica ekstrakta vanilije
80 ml Dukat Brzo&fino kiselog vrhnja
120 ml mlijeka

Priprema mramornog kolača

Ugrijte pećnicu na 180°C.

Kalup premažite maslacem.

U staklenu zdjelu stavite razmrvljenu čokoladu i topite je na kipućoj vodi dok se u potpunosti ne otopi. Po želji jednu žličicu kave pomiješajte s jednom žlicom vode i to dodajte u čokoladu. Kada se čokolada otopi, stavite je sa strane da se ohladi do sobne temperature.

U međuvremenu, u posebnoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane u potpunosti gladak. Zatim u njega postepeno dodajte šećer i miksajte tri do pet minuta. Kad smjesa postane lagana i prozračna, vrijeme je za jaja, koja je najbolje staviti jedno po jedno. U smjesu od maslaca, šećera i jaja dodajte Dukat Brzo&fino kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije.

U posebnoj zdjeli dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Suhe sastojke postepeno miksajte s mokrima uz dodavanje mlijeka.

Nakon što ste pomiješali mokre i suhe sastojke, smjesu podijelite u dvije zdjele. U jednu zdjelu odvojite manje od pola smjese, u nju ulijte čokoladu te promiješajte.

Smjesu od čokolade i vanilije naizmjence žlicom slažite u kalup za kuglof te štapićem ili nožem lagano promiješajte kako biste postigli mramorni efekt.

Pecite 35 do 40 minuta. Kolač je gotov kada u njega ubodete čačkalicu, a ona izađe suha. Nakon što kolač izvadite iz pećnice, ostavite ga da se ohladi 20-ak minuta prije nego ga izvadite iz kalupa.

 

Pročitaj još
Pročitaj još