Uskrsni ručak obiluje slanim namirnicama, ali ubrzo nakon uživanja u šunki, jajima i luku javi se potreba za slatkim zalogajem. Blagdanski stol prepun veselih boja upotpunite crno-bijelom poslasticom. Ovom spoju vanilije i čokolade teško ćete odoljeti.

Neka vas broj namirnica ne uplaši, priprema je jednostavna, a sve sastojke vjerojatno već imate u svom kuhinjskom ormariću.

Sastojci za mramorni kolač (recept odgovara veličini kalupa za kuglof promjera 25 cm)

140 g čokolade za kuhanje
1 žlica kuhane kave
295 g brašna
2 ½ žličice praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
½ žličice soli
170 g maslaca na sobnoj temperaturi
250 g šećera
3 velika jaja
1 ½ žličica ekstrakta vanilije
80 ml Dukat Brzo&fino kiselog vrhnja
120 ml mlijeka

Priprema mramornog kolača

Ugrijte pećnicu na 180°C.

Kalup premažite maslacem.

U staklenu zdjelu stavite razmrvljenu čokoladu i topite je na kipućoj vodi dok se u potpunosti ne otopi. Po želji jednu žličicu kave pomiješajte s jednom žlicom vode i to dodajte u čokoladu. Kada se čokolada otopi, stavite je sa strane da se ohladi do sobne temperature.

U međuvremenu, u posebnoj zdjeli mikserom miješajte maslac dok ne postane u potpunosti gladak. Zatim u njega postepeno dodajte šećer i miksajte tri do pet minuta. Kad smjesa postane lagana i prozračna, vrijeme je za jaja, koja je najbolje staviti jedno po jedno. U smjesu od maslaca, šećera i jaja dodajte Dukat Brzo&fino kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije.

U posebnoj zdjeli dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Suhe sastojke postepeno miksajte s mokrima uz dodavanje mlijeka.

Nakon što ste pomiješali mokre i suhe sastojke, smjesu podijelite u dvije zdjele. U jednu zdjelu odvojite manje od pola smjese, u nju ulijte čokoladu te promiješajte.

Smjesu od čokolade i vanilije naizmjence žlicom slažite u kalup za kuglof te štapićem ili nožem lagano promiješajte kako biste postigli mramorni efekt.

Pecite 35 do 40 minuta. Kolač je gotov kada u njega ubodete čačkalicu, a ona izađe suha. Nakon što kolač izvadite iz pećnice, ostavite ga da se ohladi 20-ak minuta prije nego ga izvadite iz kalupa.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju