I dok se neke majke mogu pohvaliti kako njihova beba spava tijekom cijele noći, druge muku muče s mališanom koji nikako ne želi zaspati. Iako su sve bebe različite te ne postoji pisano pravilo koje garantira čvrst dječji san, postoje situacije u kojima upravo roditelji mogu nesvjesno poremetiti bebin san


1. Previše aktivnosti

U želji da njihovo zlato se dobro izmori i potom tvrdo zaspi, mnogi roditelji pokušavaju maksimalno ispuniti dan. Grupne igraonice, treninzi te cjelodnevne šetnje samo su neke od aktivnosti koje mogu biti korisne, ali i mogu pokvariti san djeteta.

Naime, djeci koja spavaju malo i isprekidano je potrebno puno više vremena da se naviknu na prostor u kojem spavaju. Upravo zbog toga raspored spavanja je vrlo važan.

U koliko se okoliš u kojem dijete pokušava zaspati konstantno mijenja, bebi lakog sna to dodatno otežava da se opusti i utone u čvrsti san.

Savjet: Prije nego krenete s aktivnostima izvan doma, napravite fiksan raspored spavanja za vašu bebu. I dok će nekoj djeci biti potrebno par dana, kod druge djece proces prilagodbe može trajati tjednima.

Djeci koja spavaju malo i isprekidano je potrebno puno više vremena da se naviknu na prostor u kojem spavaju

Kada se dijete jednom navikne na svoj prostor, počet će bolje spavati i tek tada možete u svoj život uvrstiti vanjske aktivnosti koje se događaju tijekom vremena predviđenog za spavanje.

2. Previše strategija uspavljivanja
U želji da njihova beba konačno prespava barem dio noći (ili dana), mnogi roditelji su spremni isprobati baš sve. No, isprobavanjem raznih tehnika uspavljivanja u kratkom roku možete postići potpuno suprotan efekt.

Promjene, koje bebe ne vole, mogu zbuniti novorođenče i izazvati dodatni plač i iziritiranost nedostatkom sna. Djeca vole pravila i rutinu i zato im to morate omogućiti.

Savjet: Prije nego krenete sa novom strategijom uspavljivanja odredite točno vrijeme spavanja tijekom dana i noći. Nakon što ste odredili pravila spavanja striktno ih se pridržavajte dok se beba ne navikne. Svaka promjena djetetu predstavlja šok te može pokvariti njegov san.

3. Hranjenjem do sna
Najčešća pogreška koju majke rade je ta da dijete uspavljuju hranjenjem. Upravo zbog toga se često događa da se majke žale kako dijete više ne želi spavati bez hrane, zbog čega san djeteta, ali i majke postaje isprekidan i nekvalitetan.

Savjet: Tijekom hranjenja djeteta, potrudite se da beba pojede čim više. Ako dijete počne hvatati san, pokušajte ga lagano razbuditi i 'natjerati' da maksimalno napuni trbuščić.

Isto tako, potrudite se da polovicu dremuckanja beba odradi nakon jela, a druga polovica neka bude bez hranjenja. Tajna uspjeha se krije u dosljednosti i upornosti, ali i malim trikovima za uspavljivanje uplakane bebe.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju