Hrvatske predstavnice, četiri učenice srednjih škola, ostvarile su izvanredan uspjeh na 11. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja se održala od 6. do 12. travnja je u mađarskom Egeru. Na natjecanju su sudjelovale 222 natjecateljice iz ukupno 57 država, uključujući i izvaneuropske države.

Stella Čolo, učenica III. razreda Gimnazije F. Petrića u Zadru ostvarila je veliki uspjeh osvajanjem srebrne medalje, dok su Petra Grubišić, učenica II. razreda Gimnazije A. Vrančića u Šibeniku, Barbara Kelava, učenica II. razreda Gimnazije Varaždin i Lana Milani, učenica I. razreda Gimnazije A. Mohorovičića u Rijeci dobile pohvalu, a do medalje im nije mnogo nedostajalo; Petri tek 1 bod.

Natjecanje je trajalo dva dana, a učenice su svaki dan rješavale po tri vrlo zahtjevna nestandardna i originalna zadatka iz algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva. Uspjeh naših učenica je tim veći što niti jedna od naših predstavnica nije bila maturantica kao što ih je bilo u drugim ekipama, već su dvije učenice drugog, a jedna tek prvog razreda srednje škole.

PR PR (Foto: PR) Ekipno, po broju bodova, Hrvatska je bila 15. u tzv. službenoj konkurenciji između 31 europske države i 26. u konkurenciji svih 57 ekipa. Ukupno, najbolji rezultat je ostvarila ekipa SAD-a, a najbolja europska ekipa je bila Rumunjska.

Nastup ekipe Republike Hrvatske organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo. Voditelji ekipe bili su Ivan Novak i Katja Varjačić, studenti matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Izbor i pripreme ekipe, kao i troškove puta ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Addiko banka je s ponosom učenicama osigurala džeparac za dodatne troškove na putovanju te pakete promotivnih poklona.

Pregled svih rezultata dan je na poveznici: https://www.egmo.org/egmos/egmo11/scoreboard/

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju