Pomalo se blaga jesen bliži svom kraju, a zima već proviruje iza ugla pokazujući svoje zube. I dok iz ormara vadimo čizme, debele jakne, kapute, kape, šalove i rukavice, često zaboravljamo da garderoba nije jedino što trebamo promijeniti s dolaskom zimskih mjeseci.

Kao protuteža ljetu tijekom kojeg nam se koža pojačano znoji i masti, zimsko razdoblje sa sobom nosi neugodnu suhoću kože, osobito kože lica, ruku i nogu. Upravo zato biste trebali preduhitriti posljedice oštre hladnoće i unaprijed „podebljati“ svoju uobičajenu njegu kože, ne izostavljajući nijedan dio tijela.

1. Njega lica

Koža lica najizloženiji je dio tijela tijekom zime i zato je važno temeljito je pripremiti za suočavanje s nemilosrdnim vremenskim uvjetima. Pri čišćenju lica nastojte preskočiti grube pilinge i tonike na bazi alkohola jer će oni ukloniti ulja koje koža prirodno izlučuje, a koja su važna za sprječavanje suhoće kože. Radije koristite mlijeko, micelarnu otopinu ili blage pjene za umivanje koje će nježno očistiti kožu te završite svoj ritual njege bogatom hidratantnom kremom. Kako preparativna, tako i dekorativna kozmetika koju koristite zimi trebala bi biti što prirodnija kako kožu ne biste dodatno iziritirali agresivnim sintetičkim sastojcima.

dm dm

2. Njega ruku

Koža na našim rukama tanja je i sadrži manje žlijezda lojnica nego na većini ostalih dijelova tijela. Zbog toga je za hladnog vremena, ali i boravka u grijanim prostorima, često teško održavati ruke vlažnima, što može dovesti do suhe kože koja u nekim slučajevima svrbi i puca. Kako biste to izbjegli, pokušajte ruke održavati toplima uz pomoć rukavica ili, u nedostatku boljeg, džepova, te ne zaboravite sa sobom uvijek imati hidratantnu kremu za ruke. Također, iz ormarića izbacite kreme i sapune koji sadrže mnogo umjetnih sastojaka, alkohola i parfema jer i oni s kože skidaju njezina ulja te radije posegnite za prirodnom kozmetikom.

dm dm


3. Njega stopala

Kad se živa na termometru spusti ispod ništice i moramo se probiti do posla pod paljbom snježnih pahulja koje nezaustavljivo padaju, važno je imati dobru obuću. No čak i kad nosimo onu najkvalitetniju, naša stopala baš i ne vole cijeli dan biti zatočena u teškoj, vlažnoj obući. Protiv suhe i zadebljane kože na stopalima najučinkovitije se boriti kamenom ili četkicom za stopala te posebnom kremom. Imajte na umu da su losioni za stopala lagane teksture odlični za vruće ljetne mjesece, ali zimi stopala trebaju gušće kreme obogaćene prirodnim sastojcima. Za najbolje rezultate namažite stopala prije spavanja i navucite čarape kako bi se krema još dublje upila.


4. Njega čitavog tijela

Lice, ruke i stopala dijelovi su koji najviše pate zimi, ali nipošto ne smijemo zaboraviti ni ostatak tijela. Za početak, napravite nježan piling kojim ćete se riješiti mrtvih stanica kože kako bi koža lakše apsorbirala hidratizirajuće sastojke iz proizvoda koje na nju nanosite. Iako znamo da je osjećaj božanstven, nastojte izbjegavati kupanje i tuširanje u prevrućoj vodi jer ona dodatno pojačava isušivanje kože. Jasan znak da pretjerujete s temperaturom vode bit će vam koža koja je nakon izlaska iz tuša ili kade crvena i svrbi. Nakon pranja obavezno nanesite proizvode s prirodnim sastojcima na bazi ulja radije nego s onima na bazi vode jer će tako koža duže zadržati vlažnost.

dm dm

5. Njega iznutra

Iako je posljednje na ovoj listi, sve zapravo počinje od onoga što unosimo u svoje tijelo. Hidratacija, koja je ključ njege kože tijekom zime, postiže se adekvatnim unosom tekućine. Osim vode, dobro je piti i biljne čajeve koji pomažu vraćanju vlažnosti u koži, a sadrže i velike količine antioksidansa koji pomažu pri održavanju čiste kože.

DM DM

Sve ove savjete za njegu kože od glave do pete bit će lakše primijeniti uz pomoć 20 % popusta na sve proizvode prirodne kozmetike koji tijekom cijelog studenog možete ostvariti u dm-u, i to u zamjenu za 50 active beauty bodova. Usto, ako u razdoblju od 1. do 30. studenog 2017. kupite proizvode u vrijednosti od 100 i više kuna, na poklon ćete dobiti torbu za kupovinu alverde.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju