Vrijeme blagdanskoga darivanja odlična je prilika da klincima poklonite dobru knjigu koja će mi otvoriti vrata u nove, fascinantne svjetove. Djetinjstvo je doba u kojem je znatiželja na vrhuncu, a najbolja hrana za dječji um su maštovite i inspirativne priče. Malo smo pročešljali knjižare te pronašli nekoliko odličnih naslova koji će djeci biti nadahnuće za daljnje istraživanje.

Galerija Suli u avanturi: Putovanje, Maja Šimleša, 79 kuna Priče iz cijelog svijeta, Grupa autora, 79 kuna Snježna sestra, Maja Lunde, 149 kuna +4 Gregov dnevnik – Dugo putovanje, 79 kuna

Suli u avanturi: Putovanje, Maja Šimleša,
Nakon prve knjige, u kojoj je neustrašiva žirafa Suli u savani tražila krdo kojem bi se priključila te tako pronašla prijatelje, u novoj se avanturi ona odlučuje otići do Hrvatske. Zagrebački zoološki vrt poslao joj je pismo pozvavši je u posjetu. Simpatične i zabavne rime te duhovite i krasne ilustracije opet ističu izvanrednu priču i daju divan ton ovoj poučnoj slikovnici.

Suli u avanturi: Putovanje, Maja Šimleša, 79 kuna Suli u avanturi: Putovanje, Maja Šimleša, 79 kuna Foto: Sonja Kovač

Orkestar priča priču: Orašar, Katy Flynt
Pripovijest o Orašaru i kralju miševa napisana je prije stotinu godina, ali njezina popularnost u svim sferama društva upravo je danas na vrhuncu. Priča iz klasičnog baleta za djevojčicu Klaru postaje čarobna pustolovina u kojoj će svjedočiti borbi Orašara i Kralja Miševa, upoznati Šećernu Vilu i otputovati u Kraljevstvo Slatkiša. Uzbudljiva događanja na svakoj stranici oživljavaju glazbom Petra Iljiča Čajkovskog iz Orašara, a glazbene ulomke moguće je slušati zasebno uz objašnjenja na zadnjoj stranici knjige

Orkestar priča priču: Orašar, Katy Flynt, 122 kune Orkestar priča priču: Orašar, Katy Flynt, 122 kune Foto: Sonja kovač

Priče iz cijelog svijeta, Grupa autora
Osim mašte, u djece je potrebno razvijati toleranciju i razumijevanje drugih kultura i naroda. A što za tu svrhu može biti bolje od prekrasno ilustriranih i mudrih priča iz cijeloga svijeta? U ovoj knjizi kroz priče putujemo u Afriku gdje upoznajemo pauka Anansija. Zatim ćemo posjetiti Južnu Ameriku i čitati o hrabrim pticama koje spašavaju dugu. U Sjevernoj Americi dočekuje nas prekrasna priča o vatri, a u Španjolskoj o pastirici koja je pomogla vuku izvadivši mu trn iz šape. Predivne priče s još ljepšim ilustracijama.

Priče iz cijelog svijeta, Grupa autora, 79 kuna Priče iz cijelog svijeta, Grupa autora, 79 kuna Foto: Sonja Kovač

Gregov dnevnik – Dugo putovanje

Omiljeni dječji junak Greg vratio se u svojoj devetoj pustolovini. Obiteljska putovanja mogu biti predivna jer se svi članovi druže stvarajući tako zajednička sjećanja. No što kad stvari ne idu po planu? Zahodi na benzinskim postajama, poludjeli galebovi, sudar i odbjeglo prase – sve je to daleko od onoga što Greg Heffley naziva zabavom. Ali čak se i najgori obiteljski izlet može pretvoriti u pustolovinu. Još jedan hit iz pera Jeffa Kinneyja.

Gregov dnevnik – Dugo putovanje, 79 kuna Gregov dnevnik – Dugo putovanje, 79 kuna Foto: Sonja Kovač

Snježna sestra, Maja Lunde
Prava božićna priča koja priziva duh poznatih klasika Charlesa Dickensa i H. C. Andersena. Za junaka knjige Kristiana ovaj Badnjak najtužniji je u životu jer cijela obitelj oplakuje smrt njegove starije sestre. No tada se pojavi neobična djevojčica koja se veseli Božiću te Kristian u njoj ugleda tračak nade. U maniri Andersenovih potresnih priča autorica nas vodi kroz razne emocije ukazujući pritom na kontrast između života i smrti, topline i hladnoće, prijateljstva i usamljenosti. Budući klasik.

Snježna sestra, Maja Lunde, 149 kuna Snježna sestra, Maja Lunde, 149 kuna Foto: Sonja Kovač

Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet
, Rachel Ignotofsky
Nakon nezapamćenog uspjeha Priča za laku noć za mlade buntovnice, djevojčice imaju prilike još detaljnije proučiti živote poznatih znanstvenica u prekrasno ilustriranoj i napisanoj knjizi Rachel Ignotofsky. Knjiga naglašava doprinos pedeset zapaženih žena na područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) od antičkog pa sve do suvremenog doba.

Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet, 98 kuna Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet, 98 kuna Foto: Sonja Kovač

Putovanja: Nevjerojatne seobe životinja, Mike Unwin
Životinjske migracije jedan su od najzanimljivijih fenomena prirode. Različite vrste životinja, velike i male, odlaze na veličanstvena putovanja diljem našega planeta kako bi preživjele, a pritom se suočavaju s različitim vremenskim neprilikama i gladnim grabežljivcima. Unutar korica ove čarobno ilustrirane knjige djeca će saznati sve o seobi carskoga pingvina, velike bijele psine, velikih krda slonova ili milijuna crvenih rakova.

Putovanja: Nevjerojatne seobe životinja, Mike Unwin, 89 kuna Putovanja: Nevjerojatne seobe životinja, Mike Unwin, 89 kuna Foto: Sonja Kovač

Velika knjiga istraživača, Cesar Sammaniego
Velika knjiga istraživača donosi priče najvećih svjetskih putnika: Marka Pola, Kristofora Kolumba, Francisa Drakea, Jacquesa Cartiera, Roalda Amundsena, Mary Kingsley, Vasca Da Game, Erika Crvenog, Dian Fossey, Davida Livingstonea, Amelije Earhart, Jamesa Cooka i drugih. Priča o istraživačima i njihovim fantastičnim otkrićima po prvi put na hrvatskom tržištu oživljava uz proširenu stvarnost i otkriva virtualne prizore, nove ilustracije, skrivene likove, zvukove i glazbenu pozadinu.

Velika knjiga istraživača, Cesar Sammaniego, 139 kuna Velika knjiga istraživača, Cesar Sammaniego, 139 kuna Foto: Sonja Kovač

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju