Više-manje svi već znamo kako naša velika, plava i okruglasta domaćica Zemlja treba našu podršku jer joj postaje sve teže pratiti ubrzani tempo svojih stanara. Ona postaje sve zatrpanija smećem kojeg proizvodimo, iako bismo prema nekim projekcijama mogli reciklirati čak 80 posto smeća kojeg trpamo ispod zemljanog pokrivača.

 Kako bismo vas potaknuli da pokrenete ili osvježite svoje navike recikliranja otpada, donosimo vam četiri kratka i praktična savjeta kako još bolje čuvati našu planetu.

1. Zamijenite plastične vrećice trajnim vrećama

Jedna plastična vrećica odložena u zemlju danas, razgrađivat će se narednih od 10 do 1000 godina. Možete samo zamisliti koliko je takvih vrećica već sada zakopano, ako je prema nekim procjenama prosječno vrijeme uporabe jedne vrećice tek 12 minuta. Zato recite „NE“ plastičnim vrećicama i nabavite trajnu vrećicu koju ćete godinama koristiti za kupovinu. Od 19. do 31. prosinca navratite u dm, jer za kupnju trajnih vrećica dobivate 50 puta više bodova na active beauty kartici. U dm-u možete birati između različitih veličina, dizajna i održivih materijala torbi koje će vam pomoći da date svoj doprinos zaštiti okoliša.

Galerija PR PR PR +1 PR

2. Nabavite kantu za razvrstavanje otpada

Svatko tko ima želju odgovorno odlagati otpad, trebao bi početi od svog doma. Još do nedavno, vrlo raširena praksa bila je držati jednu kantu za smeće u koju se slijevao sav otpad koji je ostajao iz ukućana. S obzirom na sve veću osviještenost o važnosti recikliranja puno ljudi u svoj dom smješta kante za smeće koje imaju nekoliko različitih pretinaca drugačijih boja kako bi razvrstavanje otpada bilo jednostavnije. Takvu kantu najbolje je smjestiti u kuhinji kako bi sav otpad bilo praktično odvajati – brzo i na jednom mjestu.

3. Ne derite papir prije bacanja!

U želji da uništimo povjerljive podatke ili smanjimo volumen papira kojeg bacamo, često ga poderemo na sitne komadiće. Nažalost, tako izderan papir teže je reciklirati jer su vlakna poderana i skraćena, ali još veći problem predstavlja naknadno sortiranje radi veće mogućnosti miješanja s ostalim otpadom. Zato, ako već morate usitnjavati papir kojeg bacate, pobrinite se da ga prije odlaganja umetnete u kartonsku kutiju ili u vrećicu koju je naknadno moguće reciklirati.

4. Nosite vlastitu hranu na posao

Na poslu redovito naručujete ručak iz omiljenog restorana ili zalogajnice? Ako je to točno, gotovo je sigurno da vaš obrok dolazi u plastičnoj ili kartonskoj posudi. Ako na poslu nemate predviđen prostor za odlaganje plastike, vrlo je izgledno da sva PVC i papirnata ambalaža od vašeg obroka završi u zajedničkoj kanti. Zato odvojite pola sata za spravljanje vlastitog obroka kojeg možete na posao nositi u posudicama koje ćete koristiti i nekoliko godina.

PR PR

Za više informacija posjetite dm-ovu internetsku ili Facebook stranicu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju