Ljeto je pred vratima, a nakon toliko duge zime svi smo jedva dočekali uskočiti u haljine. Napokon ćemo moći ponovno uživati u suncu, dužem danu i toplim večerima što nam je svima, sigurni smo, poprilično nedostajalo.

Osim što ćemo iz ormara izvaditi najbolje ljetne komade, na pameti su nam i različiti kozmetički tretmani koje trebamo obaviti kako bismo u potpunosti bili spremni za bezbrižno uživanje u ljetu. Odstranjivanje dlačica prvi je u nizu problema s kojima se trebamo pozabaviti. S dolaskom novog Philips Lumea IPL serije 9000 uređaja s čak 450.000 bljeskova, bezbolno uklanjanje dlačica postalo je mnogo pristupačnije i unijelo je revoluciju u svakodnevnu njegu. Jednostavna za korištenje, omogućuje odstranjivanje dlačica brzo, bezbolno i bez crvenila i iritacija, a nova SenseIQ tehnologija prilagođava se svakom tipu kože i njeguje ju. SmartSkin senzor procjenjuje koji je od pet ponuđenih tretmana idealan za vašu kožu, a mnoge prednosti novog Lumea uređaja čine odstranjivanje dlačica potpuno sigurnim, jednostavnim i učinkovitim. Možete ju koristiti sa i bez kabla, tako da je praktična i za putovanja. Zbog svih ovih razloga 3,5 milijuna žena u svijetu koristi Philips Lumeu, a upravo smo o tim prednostima razgovarali s dermatologicom dr. Ljiljanom Škrinjar koja nam je otkrila više o IPL tehnologiji i njezinoj učinkovitosti.

PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR)

 

Možete li nam reći nešto više o IPL tehnologiji i koliko je ta metoda odstranjivanja dlačica sigurna za naše zdravlje?

IPL tehnologija ili tehnologija pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta poznata je kao jedna od najučinkovitijih u kontinuiranom sprječavanju ponovnog rasta dlačica. Primjenom na kožu, tehnologija pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta (IPL), njezini nježni impulsi svjetlosti apsorbiraju se u korijen dlačice. Što je svjetlija koža i tamnija dlaka to se bolje apsorbira energija pulsirajućeg svjetla. Pigment dlake upija energiju IPL, koja uništava matične stanice korijena dlake. Naime, impuls svjetla stimulira prelazak folikula dlačice iz tzv. anagene faze ili faze rasta u fazu mirovanja (katagena faza), koja je početak odumiranja dlake. Smanjuje se količina pigmenta u dlaci i matične stanice više ne proizvode dlaku. Dolazi do početnog odvajanja dlake od korijena. Zatim slijedi tzv. telogena faza u kojoj se stara dlaka izbacuje van. Prilikom tretmana se mogu uništiti samo zrele i tamne dlake. Kako se dlake nalaze u različitim fazama rasta, a impuls pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta ili IPL upija pigment dlake u fazi rasta , nakon 2 tjedna tretman se ponavlja kako bi se sada tretirale dlake koje su ušle u anagenu ili fazu rasta.
IPL tretman ne utječe na zdravlje i siguran je za primjenu uz poštivanje sigurnosnih uvjeta primjene. Nakon tretmana ne ostaju ožiljci niti pigmentacije.

Što ako imamo osjetljivu kožu i kožu sklonu iritacijama? Možemo li IPL tehnologiju koristiti na licu i osjetljivim područjima?

IPL tehnologija se može koristiti i kada se radi o zdravoj osjetljivoj koži i zdravoj koži sklonoj iritacijama. Odnosno, ne preporučuje se primjena IPL tehnologije na koži koja je promijenjena zbog kožne bolesti ili oštećena. U slučaju kožne bolesti poput infekcije, ekcema, upale folikula dlake, ogrebotina, rana, herpesa, ili bilo kojeg oblika bolesti i oštećenja kože u područjima za tretiranje zabranjena je primjena IPL tehnologije. Potrebno je potražiti liječničku pomoć. Dermatolog će preporučiti terapiju i nakon završenog liječenja nema prepreka za primjenom IPL tehnologije. IPL tehnologija se može sa sigurnošću koristiti za osjetljiva područja, kao što su pazusi i prepone, kao i za lice, ali samo zonu nausnica i brade. Ne preporučuje se za tretman obrva ili kože oko očiju, odnosno čela.

Koliko često moramo provoditi IPL tretmane za dobar rezultat?

Ukoliko želimo dobar rezultat, prva 4 tretmana radimo s razmakom od dva tjedna između pojedinih tretmana. Na taj način smo postigli tretiranje svih dlačica. Podsjećam, dlake se nalaze u različitim fazama rasta, a IPL tehnologija djeluje samo na one dlačice koje su u tzv. fazi rasta ili anagenoj fazi. Nakon 4 tretmana, preporučuje se dorada ili korekcija svakih mjesec dana i tako 8 puta. Rezultati se mogu razlikovati ovisno o individualnom ponovnom rastu dlačica, ali i s obzirom na područje kože koje tretiramo.

Kada možemo vidjeti prve rezultate tretmana?

Već nakon 2 do 3 tretmana vidljivo je smanjenje rasta dlačica. No, za učinkovito tretiranje svih dlačica, važno je nastaviti tretmane prema preporučenom rasporedu. Nakon 4 tretmana značajno se smanjuje kako rast dlačica, tako i njihova gustoća na tretiranim zonama.

S obzirom na to da je ljeto pred vratima možemo li sada koristiti uređaj Lumea IPL 9000?

Uređaj Lumea IPL 9000 možemo koristiti ljeti uz pridržavanje sljedećih savjeta: nakon svakog tretmana s uređajem Lumea IPL 9000 potrebno je pričekati 48 sati prije namjernog izlaganja kože suncu ili solariju. Ako se tretirana područja kože izlažu suncu tijekom 48 sati nakon tretmana, tretirana područja zaštitite nanošenjem kreme za zaštitu od sunca SPF50+, kroz 2 tjedna. Ako planirate tretman nakon sunčanja, u tom slučaju potrebno je pričekati puna 2 tjedna. Prije tretmana testirajte kožu sa Lumea IPL 9000 kako biste utvrdili odgovarajući intenzitet svjetlosti.
Na područjima tijela s opeklinama od sunca ne preporučuje se primjena IPL tehnologije.

Nova Lumea IPL serije 9000 s tehnologijom SenseIQ pruža koži personalizirane tretmane za učinkovito i bezbolno uklanjanje dlačica, no postoje li ipak slučajevi u kojima ne bismo trebali koristiti ovu metodu?

Iako je Lumea IPL 9000 osmišljena za personalizirane tretmane prilagođene boji kože i posebno osjetljivim zonama kao što su nausnice, pazusi i prepone postoje situacije u kojim je zabranjena primjena svih oblika IPL tehnologije. Kako uređaj nije ispitan na trudnicama i dojiljama, njima se ne preporučuje. Ne preporučuje se osobama koje imaju tip kože VI (tamno smeđa boja kože), aktivne implantate poput elektrostimulatora, inzulinske pumpe i sl. Kod osoba liječenih sistemski isotretinoinom ,a da nije prošlo još 6 mjeseci, ako se uzimaju fotoosjetljivi lijekovi, imunosupresivni lijekovi, lijekovi protiv zgrušavanja krvi, ako se osoba liječi zbog imunološke bolesti, kongestivne bolesti srca, epilepsije...U svakom slučaju, ako uzimate lijekove, ako imate kožnu bolest, potrebno je savjetovati se s dermatologom prije primjene bilo kojeg oblika IPL tehnologije.

PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR)

 

Možemo li IPL tehnologiju koristiti na područjima na kojima imamo ožiljke i tetovaže?

Područja kože s madežima i tetovažama možemo tretirati, ali poštujući sljedeća pravila. Kada se radi o sitnim madežima koji su glatki, preporuka je da se prekriju bijelom olovkom prije tretmana. Kada se radi o tetovažama koje zahvaćaju malu površinu, također je preporuka da se prekriju bijelom olovkom prije tretmana. Tako stvara se svjetlija podloga na koži i bljeskovi će odreagirati na ispravan način. Ako su madeži veliki i /ili izbočeni, tada ih treba zaobići.

Kod tetovaže je dobro napraviti test 24 sata prije tretmana, tako da se dio tetovaže prekrije bijelom olovkom i samo, na jednom manjem mjestu odraditi bljesak. Ako unutar 24 sata tretirano mjesto ne nabubri ili ako ne peče, onda se tretman uz prethodno prekrivanje tetovaže s bijelom olovkom, može provesti.

Zašto biste vi preporučili baš ovu metodu odstranjivanja dlačica u odnosu na druge metode?

U dermatološkoj praksi, često se susrećem s pacijentima koji pate zbog urastanja dlačica, upale dlačnog korijena, grube kože nakon uklanjanja dlačica epilacijom ili brijanjem. Metoda koja omogućuje dugotrajno uklanjanje dlačica jedini je izlaz iz “začaranog kruga ”. Nakon liječenja upalnog procesa preporučuje se IPL tehnologija. Odstranjivanje dlačica primjenom IPL tehnologije je sigurno i učinkovito. Uređaj koji omogućuje personaliziranu, jednostavnu primjenu IPL tehnologije u okruženju vlastitog doma, štedi naše vrijeme. Nije potrebno naručivati se i čekati na svoj termin. Potrebno je 3 do 5 minuta ,ovisno o površini tretiranog područja, za kožu bez dlačica. Naravno, tretmane je potrebno ponavljati do postizanja željenog rezultata, kao i kod ostalih metoda dugotrajnog uklanjanja dlačica.

Milijuni zadovoljnih žena diljem svijeta posvjedočit će tome kako bez svojeg Philips Lumea uređaja više ne mogu zamisliti svoju beauty rutinu, a sada kada znamo koliko je učinkovita i praktična, sigurni smo da će se naći i u našim kozmetičkim torbicama. Više o Lumea IPL 9000 uređaju potražite ovdje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju