Igra na svježem zraku za mališane ima brojne dobrobiti. Osim razvoja motoričkih sposobnosti i jačanja imunosnog sustava, igrama na otvorenom djeca će razviti svoju osjetilnu percepciju, ali i kreativnost i maštovitost.

Galerija Poticanjem djece na kreativnost tako da crtaju motive iz prirode koje vide oko sebe, omogućujete im da izraze svoju umjetničku stranu Jedna od omiljenih dječjih aktivnosti koja potiče socijalnu interakciju i promišljanje je klasična igra skrivača Igra na otvorenom idealna je za buđenje malog znanstvenika u svakom djetetu +6 Effigerm Wound Wash

 U zimskim mjesecima često je izazovno pronaći aktivnosti koje će na duže vrijeme zadržati dječju pažnju. Konačno možemo odahnuti jer je pred nama proljeće, koje priziva igre na otvorenom, a kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme jednako će obožavati i mališani i roditelji.

Zanimljive, ali i poučne igre u dvorištu ili parku odmaknut će djecu od ekrana – crtića i mobitela, te potaknuti njihov kognitivni i motorički razvoj. Trčanjem i skakutanjem ojačat će svoje mišiće i potrošiti višak energije, zbog čega će navečer zaspati u trenu. Donosimo vam nekoliko prijedloga za igre na otvorenom kojima će se mališani zasigurno razveseliti:

1. Mali izviđači

Kombinacijom zabave i stjecanja praktičnih vještina igra izviđača idealna je za sve malene istražitelje koji jedva čekaju otkriti svijet pred sobom. Odredite jednostavne zadatke poput potrage za određenim biljkama i životinjama, čime će brusiti svoje orijentacijske vještine, ali i razvijati svijest o prirodi i okolišu. Naučite ih osnovnim vještinama poput vezanja čvorova, a potaknuti ih možete i na izradu vlastitog skloništa koristeći tek nekoliko grana kako bi stvorili sigurno i udobno mjesto za igru.

Igra izviđača idealna je za sve malene istražitelje koji jedva čekaju otkriti svijet pred sobom Igra izviđača idealna je za sve malene istražitelje koji jedva čekaju otkriti svijet pred sobom Foto: Getty Images

Uz suočavanje s određenim izazovom djeca će graditi sposobnost vlastitog promišljanja i time jačati svoju samostalnost gradeći samopouzdanje u sebe i svoje sposobnosti. Nakon aktivnog dana u kojem su djeca imala ulogu malenih izviđača nagradite ih zabavnim kampiranjem ili piknikom na otvorenom, pri kojem vam mogu pomoći u pripremi hrane ili postavljanju šatora.

2. Igre s loptom

Na prostirci za vježbanje stimulirajte lagane pilates vježbe s loptom u kojima ćete razgibati sebe i svoje mališane. Lezite na leđa s loptom među nogama te ju podižite u zrak pazeći da lopta ne ispadne. Na taj će način djeca razvijati svoju preciznost, koordinaciju pokreta, izdržljivost i ravnotežu. Osim igranja nogometa ili košarke, vježbajte s njima jednostavno dodavanje loptom, koje će im pomoći razviti stabilnost i kontrolu pokreta.

  Effigerm Wound Wash Effigerm Wound Wash Foto: Pontus Pharma

Prilikom učenja raznih vještina u igri ogrebotine, rane ili razne druge iritacije kože neizbježne su u svakodnevici mališana. Kako bismo ih pravilno i učinkovito tretirali te spriječili infekcije na dječjoj koži, svim aktivnim mališanima, ali i roditeljima, od velike pomoći bit će Effigerm Wound Wash otopina u obliku spreja, kojom možete jednostavno u nekoliko poteza isprati i očistiti ranu. Ako se već formirala krasta, Effigerm Wound Wash može se koristiti i za lakše uklanjanje obloga s rane na kojoj se krasta nalazi.

3. Likovne aktivnosti

Poticanjem djece na kreativnost tako da crtaju motive iz prirode koje vide oko sebe ili izrađuju mozaik od raznih predmeta koje pronađu u prirodi omogućujete im da se povežu s okolinom i izraze svoju umjetničku stranu na jedinstven način.

Jednostavne, a zabavne aktivnosti u prirodi pomoći će djeci da, kroz igru i zabavu, uče o svijetu oko sebe Jednostavne, a zabavne aktivnosti u prirodi pomoći će djeci da, kroz igru i zabavu, uče o svijetu oko sebe Foto: Getty Images

Pomozite im da skupe razne stvari u prirodi, poput kore od drveta, kamenčića ili pak latica, koje će lijepiti na papir stvarajući posebne oblike, koje na kraju mogu obojiti. Učite ih da boje s papira prepoznaju u prirodi i opišu gdje ih sve oko njih ima. Ove jednostavne, a zabavne aktivnosti dobra su kombinacija s kojom će djeca istraživati svijet oko sebe, brusiti svoju kreativnost i taktilne vještine.

4. Eksperimenti na otvorenom

Igra na otvorenom idealna je za buđenje malog znanstvenika u svakom djetetu. Jednostavni, ali impresivni eksperimenti izazvat će divljenje mališana, koji će biti ponosni na svoj rad, a za njih će vam trebati tek nekoliko sastojaka koje većina ima kod kuće. Napunite tri čaše vodom i u svaku dodajte različitu jestivu boju te vodu dobro promiješajte. U svaku čašu stavite po list kupusa i pričekajte preko noći da listovi upiju vodu iz biljke i postanu obojani.

Za spektakularnu fontanu pjene potrebna vam je tek bočica gaziranog pića i nekoliko šumećih tableta. Nakon što ste u čašu ulili gazirano piće, pomozite djetetu da u nju ubaci dvije šumeće tablete te uživajte u spektakularnoj fontani pjene koja će zadiviti klince.

5. Igra skrivača

Jedna od omiljenih dječjih aktivnosti koja potiče socijalnu interakciju i promišljanje je klasična igra skrivača, u kojoj će uživati cijela obitelj. Odaberite sigurno područje za igru na otvorenom gdje se djeca mogu slobodno kretati i skrivati. Osigurajte da u blizini nema opasnosti poput prometnih vozila ili opasnih objekata uz postavljanje određenih pravila i postavljanja granica.

Kako biste ih dodatno potaknuli i zainteresirali, standardnu igru skrivanja učinite još zabavnijom – sakrijte određene predmete koje će djeca tražiti, poput već poznatih igračaka ili omiljenih slatkiša.

  Effigerm Wound Wash Effigerm Wound Wash Foto: Pontus Pharma

Bez obzira na to koliko je igra zabavna i korisna za njihov razvoj, u želji da što bolje sudjeluju u određenoj aktivnosti dječje ogrebotine, ranice ili, primjerice, opekline normalna su stvar. Razgovarajte s djecom i umirite ih, objasnite im zbog čega je došlo do određene povrede te im skrenite pozornost na ono na što moraju posebno pripaziti prilikom igre. Za sve ozljede koje su sastavni dio svakodnevice svakog djeteta, a samim time i roditelja, tu je otopina u obliku spreja Effigerm Wound Wash, za kojom ćete posegnuti kako biste im očistili i isprali ranu, ali i pomogli rani u zacjeljivanju. Nježan je prema dječjoj koži već od najranijih dana, stoga se može koristiti i za čišćenje bebina pupka. Ta dermatološki testirana otopina pogodna je za cijelu obitelj, zbog čega će njezina bočica vrlo brzo postati neizostavni dio kućne ljekarne, a ponijet ćete je sa sobom kamo god se uputili.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PONTUS PHARMA po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju