Plinovi u tijelu često nemaju miris i nemaju veze s probavom, odnosno s hranom koju unosimo u organizam. Doznajte koji su to manje poznate uzročnici podrigivanja i ispuštanja plinova.

 

1. Lijekovi
Mnogi lijekovi uzrokuju suhoću usta, što može povećati količinu zraka koja dospije u želudac. Uzimate li lijekove, raspitajte se je li njihova nuspojava suhoća usta. Muče li vas plinovi, možete se i raspitati kod liječnika postoji li mogućnost da trenutni lijek zamijenite s nekim koji ima manje nuspojava.

'Plinovi u tijelu često nemaju mirisa i nemaju veze s probavom, odnosno s hranom koju unosimo u organizam'

2. Žvakaća guma
Kad žvačemo žvakaću gumu, gutamo više zraka nego inače što može izazvati podrigivanje i plinove. Žvakaća guma može vam nakratko pomoći ako ste gladni ili pod stresom, ali nemojte pretjerivati s količinom žvakaćih guma.

Pročitajte i što se stvarno događa kada progutate gumu za žvakanje.

3. Pijenje kroz slamčicu
Kada pijete kroz slamčicu, to je kao da obrnuto pušete balon. Dok sišete napitak kroz slamčicu, unosite zrak u trbuh, čime nastaju savršeni uvjeti za nastajanje plinova. Zato je najbolje piti direktno iz čaše.

4. Pušenje
Pušenje je slično pijenju kroz slamčicu. Kada udahnete, progutate zrak – i plinove. I to ne vrijedi samo za duhanske cigarete, nego i za elektroničke cigarete. Kako god, pušenje vam šteti u svakom pogledu. Sve je više istraživanja koja potvrđuju da je i pušenje elektroničkih cigareta povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

5. Pijenje iz boce
Način na koji ljudi ustima obgrle otvor boce naspram toga kako ustima prime čašu ili šalicu kada piju iz nje ima veze s podrigivanjem. Želite li smanjiti podrigivanje, prestanite piti iz boce.

Doznajte i 3 razloga zašto ne smijete upotrebljavati istu plastičnu bocu za piće dvaput.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju