Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, koji je u kalendaru zapisan kada i Valentinovo, kampanja "Čitaj mi" poziva da knjižnicama, vrtićima, školama i svim ustanovama gdje se okupljaju djeca poklonimo slikovnicu zbog koje će najmlađi (još više) zavoljeti knjigu

U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu. Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Što konkretno možemo napraviti?

Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku.
Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.

Samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju

Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca. Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.

Darujte knjigu. Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama...

Kampanja Čitaj mi prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Njezin je cilj poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.

Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju