Sa svakom novom ljetnom sezonom kada krenu harati požari na obali, iznova se uvjerimo kakvi su hrvatski vatrogasci heroji, ljudine koje zaslužuju naše najdublje poštovanje i zbog kojih se i u najvećim nedaćama osjećamo sigurno. No, vatrogasci su tu za nas 365 dana u godini, a iskazali su se i tijekom potresa kada su im u traženju preživjelih u ruševinama pomagali potražni psi.

Galerija Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 4 Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 1 Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 6 +3 Rain sa svojom obitelji, vatrogascima Lorenom i Zoranom Laslavićem i njihovom kćerkicom

Među junacima koji su pomagali nakon potresa jest i belgijska ovčarka Rain, prvi vatrogasni potražni pas u Hrvatskoj koji je prošao zahtjevnu obuku za traganje i spašavanje sa svojim vlasnikom i vodičem Zoranom Laslavićem. Tijekom deset godina službe u JVP-i Opatija, Rain je bila u mnogim akcijama traganja, najviše za nestalim osobama u prirodi, a onda se dogodila Petrinja. To je za Rain bio najzahtjevniji zadatak u karijeri jer je trebalo pretražiti mnogo ruševina.

Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 1 Rain sa svojom obitelji, vatrogascima Lorenom i Zoranom Laslavićem i njihovom kćerkicom (Foto: Goran Kovacic/Pixsell)

Nekoliko minuta nakon potresa, dva tima JVP-a Opatija krenula su u Petrinju, vatrogasac Zoran Ravnić sa svojim psom Itom te Zoran Laslavić sa svojom Rain. Laslavića je jedna dojava posebno uznemirila, kada im je javljeno da su pod ruševinama vrtića ostala zatrpana djeca. Dojurili su tamo, a njihovi su psi za nekoliko minuta pretražili teren i pokazali da nema zatrpanih i da dojava, nasreću, nije bila utemeljena.

Rain je zajedno sa svojim vlasnikom utrla put formiranju K-9 timova u hrvatskome vatrogastvu, pomagala u obuci mlađih “kolega” i za svoju predanu službu dobila mnoge nagrade, među ostalim i priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, a sada je, nakon 12 godina službe, otišla u zasluženu mirovinu. U povodu umirovljenja HVZ joj je dodijelila posebnu medalju i priznanje za sudjelovanje u obavljanju vatrogasne djelatnosti.

Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 5 Kćerkicu Zorana Laslavića i Rain veže posebna ljubav (Foto: Goran Kovacic/Pixsell)

Iskazuje se priznanje Ginger Running Wild - Rain, belgijskoj ovčarki koja djeluje u Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije za sudjelovanje u obavljanju vatrogasne djelatnosti, za traganje i spašavanje posljednjih 12 godina, piše u dokumentu s kojim je hrabra Rain umirovljena.

Kruno Stipetić iz ogulinskog HGSS-a i njegov pas Draco Pas Draco kojeg su htjeli uspavati spasio je ženu zatrpanu u potresu

Belgijski ovčar Belgijski ovčar: Inteligentni i hrabri psi koji se diče svojim junaštvom, ali i privrženošću vlasniku

Sada će u malo mirnijem ritmu uživati sa svojom obitelji, Zoranom i njegovom suprugom Lorenom Laslavić, koja je također vatrogaskinja, i njihovom kćerkicom koja je za Rain posebno vezana. No, 12-godišnjoj belgijskoj ovčarki u mirovini neće biti dosadno. Njezin je vlasnik namjerava i dalje voditi na treninge jer voli poligon - čim mu se približi, uzbuđeno maše repom.

Ostatak vremena ljenčarit će kod kuće, bit će 'običan' pas, igrati se sa svima nama te biti i dalje naša velika maza, kazao je vatrogasac Zoran Laslavić.

Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 7 Rain sa svojom obitelji, vatrogascima Lorenom i Zoranom Laslavićem i njihovom kćerkicom (Foto: Goran Kovacic/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju