Samo četiri dana nakon predstavljanja inicijative Trgni se za ravnopravnost s ciljem preimenovanja dijela Trga hrvatskih velikana, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je uvrstio "Trg hrvatskih velikanki" u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje grada Zagreba.

Inicijativu, koja je službeno započela prije manje od tjedan dana, dosad su građani podržali s 4000 potpisa, uključujući i mnoge javne osobe, pa i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Građani su prepoznali važnost inicijative koja želi promijeniti porazni podatak da čak manje od dva posto ulica i trgova u Zagrebu nosi imena po ženama i pritom stvoriti prvi trg ravnopravnosti, a sada je to potvrdilo i službeno tijelo, naglasila je ispred inicijative Ida Prester i pritom dodala kako ovom inicijativom djevojčicama želimo poručiti da nisu nevidljive i da svojim radom i uspjesima mogu zaslužiti da se ulica ili trg jednom nazovu njihovim imenom. Zahvalni smo Odboru za imenovanja Gradske skupštine što su to prepoznali te vjerujem kako ćemo brojem prikupljenih potpisa dokazati kako je promjenu potrebno provesti čim prije, dodala je Ida te pozvala sve da podršku daju potpisivanjem peticije na velikanke.hr.

#uLICEjunakinja Vi ste odabrali: 10 žena koje zaslužuju da hrvatske ulice nose njihovo ime

Inicijativa ukazuje na činjenicu da, iako žene čine više od polovine hrvatskog stanovništva, često su u našem društvu nevidljive, objasnila je Svea Kučinić iz Ženske sobe i zaključila: Djevojčice će na ovaj način vidjeti da u našem društvu za njih postoji prostor kao za naše buduće velikanke.

Muškarci, žene, sve osobe u društvu živjet će sretnije, zadovoljnije, imat će bolju kvalitetu života, ako živimo rodnu ravnopravnost. I zbog toga mladim ženama želimo ponuditi uzore i pozitivne modele te je ova kampanja pokazatelj da mislimo na djevojčice i djevojke koje će biti buduće velikanke.

Više informacija o kampanji možete potražiti na velikanke.hr.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju