Menstruacija je stvarnost života žena, često već u vrlo mladoj dobi kada djevojčice tek uče o promjenama na svome tijelu. To je emocionalno vrlo izazovno razdoblje u kojoj zadirkivanje može samo naštetiti, posebno ako dolazi od dječaka.

Zato je vrlo važno da i dječaci znaju što je menstruacija te zašto i kako dolazi do nje.

Klinička psihologinja Kristina Jelić savjetuje kako što bezbolnije i uspješnije s dječacima razgovarati o toj temi.

U kojoj je dobi poželjno i primjereno razgovarati s dječacima o menstruaciji?

Psihologinja predlaže da se taj razgovor ne vodi jednokratno, nego temu treba postupno uvoditi ovisno o dobi djeteta. Tako je lakše plasirati informacije i prilagođavati ih u trenutku, prema djetetovu interesu i sposobnosti razumijevanja.

Ako dijete čak i vrtićke dobi vidi krv, kada vam, primjerice, uleti u kupaonicu, u redu je da kažete nešto poput: 'Da, to crveno je krv, ali me ne boli. Vidiš, sad ću staviti svoju malu pelenu da mi ne prijeđe na odjeću.'

Važno je da pritom obratite pažnju na svoju ekspresiju, ton glasa i brzinu govora kako djetetu tim kanalima ne biste prenijeli informaciju da je to nešto opasno, već najnormalnija pojava. Bitno je da dijete krv ne poveže s bolesti ili se zabrine za zdravlje majke.

Što treba istaknuti u razgovoru?

Ako još od rane dobi nudimo informacije, kaže psihologinja, lakše je voditi razgovore jer je tema već započeta, a prilike za razgovor, te time i pokrivanje svega što bi dječak trebao znati, brojne su.

Kada kupujete uloške u dućanu, vadite možda pakiranje uložaka iz vrećice, vidite reklamu na televiziji, kada vi ili njegova starija sestra trebate privatnost u toaletu... Petogodišnjaci mogu već razumjeti da je menstruacija povezana s pripremom ženina tijela za dolazak bebe. Da se to ponavlja svaki mjesec, i ako ne dođe do trudnoće, malo gnijezdo odnosno krevetić koji nije potreban zajedno s krvlju izlazi iz tijela mame.

Oni znatiželjniji vjerojatno će htjeti znati i otkud beba dolazi, kako je tamo došla, pa se pripremite na moguća pitanja. Čak i ako niste spremni na odgovor na neko pitanje, potrudite se da dijete ne dobije dojam da se o temi ne bi trebalo razgovarati.

Poželjno je i da se očevi, kao i drugi muški članovi obitelji, uključe u razgovor sa sinom.

Psihologinja dodaje da možete reći i da trebate malo razmisliti kako mu to objasniti te ponovno pokrenite razgovor kad se osjećate spremnije.

Mlađi školarci već mogu razumjeti promjene tijela koje dolaze s pubertetom, i kod vlastitog i kod tuđeg spola, te mogu pojmiti da će se i njihova tijela u nekom trenutku znatno mijenjati.

Ako ste pak propustili prilike da ranije dotaknete tu temu, nikada nije prekasno.

Uvijek možete djetetu reći: 'Trebali smo možda već prije o tome razgovarati, nekad mi je i samoj malo neugodno o tome, ali baš mi je drago da me pitaš, da je sad ova tema tu. Što već znaš, što te zanima?' zaključuje psihologinja.

Kako razviti empatiju prema djevojkama?

Vrlo je važno objasniti dječacima i kako trebaju reagirati ako vide da je nekoj djevojčici ili djevojci krv došla preko odjeće. Taj događaj djevojčici ili djevojci stresan je sam po sebi i zato je važno da im dječaci dodatno ne otežavaju.

U pubertetu je osobito važno poticati dječake na empatiju. Treba ih unaprijed pripremiti da je u takvoj situaciji poželjno diskretno i nježno obratiti se djevojčici ili njezinoj prijateljici. Važno je i prenijeti im da 'zreli momci' ne zbijaju šale o primjerice ulošcima ili tamponima koje djevojke možda nose u torbi, ne koriste pogrdne riječi ili emocionalne ekspresije djevojke pripisuju PMS-u, ističe psihologinja Kristina Jelić.

Trebate li dodatne savjete psihologa u odgoju djeteta, obratite joj se na njezinim mrežnim stranicama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju