U izložbama, tribinama i, naravno, filmovima ovogodišnji Velesajam bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kinodvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti

14. izdanje festivala održava se od večeras pa do 21. listopada u Studentskom centru, a ulaz je na sve programe besplatan.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena

U predvorju Kina SC, u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom Kolektiv emge, bit će postavljena izložba Kino 041 - pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kinodvorana, dokumentaciju njihova postupnoga propadanja i trenutačnoga stanja.

Uvođenjem multiplexa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti.

Temeljna nit vodilja velesajamske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kinodvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenoga materijalnoga preoblikovanja, istaknuli su kustosi.

Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Na dvjema tribinama osvrnut ćemo se na arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina te na film kao element popularne i masovne kulture. Razgovaramo s arhitektima Sašom Begovićem (3LHD) i Zdravkom Krasićem (Urbana tehnika) te etnografkinjom Sonjom Leboš.

Izložba Kino 041 - prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana bavi se (re)upotrebom javnih prostora na primjerima arhitekture zagrebačkih kinodvorana

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanoga tkiva.

Dokumentarni film Filmski putnici (Cinema Travellers) Shirely Abraham i Amita Madheshiye o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016., dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja lokalne kinodvorane, a prikazujemo ga u suradnji sa zagrebačkim Dokukino Kic.

Film Kino Katerine Dude govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjega kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih filmskih vrpci.

A tradicionalni Kviz promjene u Klubu SC, u petak, 20. listopada nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju! Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

RASPORED

19. 10., četvrtak

20:00, predvorje Kina SC

Izložba Kino 041 - pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana, otvorenje

Izložba Kino 041 - prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana bavi se (re)upotrebom javnih prostora na primjerima arhitekture zagrebačkih kinodvorana. Dvojna priroda koncepta prezentirana je arhivsko-fotografskim materijalom koji komentira nekadašnju strukturu, a time i ulogu kina u urbanom tkivu grada.

Suvremene fotografije i crteži tih lokacija, kontrastno, definiraju njihovo trenutno stanje. Adaptacije prostora kinodvorana tipološki su podijeljene - od još uvijek djelatnih do onih zauvijek nestalih - anticipirajući cilj izložbe: skretanje pozornosti na urbanističke promjene u gradu koje lako izmiču nezapažene.

*Izložba ostaje otvorena do 1. studenog 2017.

21:00, MM centar

Filmski putnici (Cinema Travellers), r. Shirley Abraham i Amit Madheshiya, IND, 2016., 96'

Poetski dokumentarac, ovjenčan nagradom L'Œil d'or za najbolji dokumentarni film u Cannesu 2016., portretira izumiruću tradiciju putujućih kina koja u udaljena indijska sela donose čaroliju sedme umjetnosti.

Projekcija se održava kao dio Kratkih slika, redovnog filmskog programa četvrtkom, koje pozornost posvećuju inovativnim filmskih strujanjima.

21:30 - 01:00

DJ Muzika za dobar đir

20. 10., petak

18:00, predvorje Kina SC

Tribina Grad kina: prenamjena zagrebačkih kinodvorana

Kinodvorane sastavni su dio urbanog tkiva i kao takve su relevantni vizualno-značenjski markeri grada. U isto vrijeme, prvotna namjena tih prostora, uglavnom zbog smanjene funkcionalnosti, zahtijeva njihovu revitalizaciju ili adaptaciju.

U slučaju zagrebačkih kinodvorana većina je prenamijenjena u prostore koji su funkcionalni, ali ne nužno vezani uz prvotnu namjenu. Tribina bi se stoga pozabavila arhitektonsko-urbanističkim pogledom na pitanje adaptacije prostora kao i općom potrebom za obnovom gradskog tkiva uz komentar o postupcima adaptiranja, njihovoj primjerenosti kao i očuvanju i/ili modifikaciji duha prostora.

Iako je arhitektura zagrebačkih kinodvorana na prvi pogled samo lokalni fragment, relevantno ju je smjestiti u širi kontekst europske arhitekture kulturne namjene, pa time i obuhvatiti širi spektar ideja o arhitektonskoj revitalizaciji grada.

20:00, Klub SC

Filmski kviz promjene

Tradicionalni Kviz promjene u SC-u ovaj petak nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju. Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

21. 10., subota

19:00, predvorje Kina SC

Tribina Pop-urbis: urbanizam i film

Kinodvorane svojevrsni su artefakti vremena koje, s obzirom na to da su arhitektonski sastavni dio urbanog tkiva, (uglavnom) nisu ostavljene praznima. Ipak, slojevitost prenamjena tih prostora i raznolika reupotreba otvara niz potpitanja – od odnosa prema kulturi – što onoj filmskoj, što svakom drugom vidu kulture, do antropološkog aspekta promjene percepcije pojedinaca i komentara o kolektivnoj memoriji upisanoj u prostor.

Prisutnost kulture sastavni je dio jednog urbanog centra, a film i filmska umjetnost korespondira konstrukciji "globalnog sela" u sve snažnijem ispreplitanju umjetničkih vrsta. Film kao element popularne i masovne kulture svakako korespondira s urbanim gradskim tkivom (možda najneposrednije upravo u kinodvoranama), pa je stoga nezaobilazno pitanje društvene kontekstualizacije adaptacije kinodvorana kao i percepcija tih prostora – kako iz perspektive struke, tako i građana.

20:30, MM centar

Kino, r. Katerina Duda, HR, 2014., 5'

Reminiscencije na popularno kvartovsko kino Triglav, smješteno u Okićkoj ulici na Trešnjevci, u čijem se prostoru danas nalazi isto tako popularna drogerija.

Kino Crvena zvijezda, r. Silvestar Kolbas, HR, 2014., 10'

Među ruševinama vinkovačkog kina, autor je otkrio ostatke filmskih traka s komadima filmova u produkciji bivše države. Raspadanje je dalo traci novu kvalitetu i stvorilo novu estetiku. Traka je ponovo pronašla svoj put do svoje publike.

Cinema, Mon Amour, r. Alexandru Belc, RO, CZ, 2015., 70'

Cinema, Mon Amour donosi priču o Victoru Puriceu – upravitelju, bivšem projekcionistu i dugogodišnjem ljubitelju filma te o njegove dvije zaposlenice u svakodnevnoj borbi za očuvanjem panoramskog kina Dacia u Piatra Neamţu – jednom od posljednjih kina u današnjoj Rumunjskoj.

Program se realizira u suradnji s Dokukino Kic, jednim specijaliziranim kinom za dokumentarni film.

Ulaz je besplatan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju