Svaka od nas ima listu ljubavnih parova s malih ekrana koje jednostavno volimo.

Na popisu omiljenih nam filmova i serija nađu se tako oni uz koje smo plakale, smijale se i divile snažnim ljubavnim pričama koje su nam vraćale ili jačale vjeru u pravu ljubav.

Ekran, naravno, nije stvarnost, ali neki parovi uspjeli su postati dio naših života i lica koja uvijek rado gledamo u reprizama, opet i opet, bez da nam imalo dosade.

Neka od tih lica dio su svjetskih uspješnica, ali posljednjih se nekoliko desetljeća i na našim se prostorima "rodilo" više parova čija će nam ljubavna priča svaki put izmamiti osmijeh na lice.

Luigi je Bepini ispunio životnu želju, a njih dvoje postali su jedan od onih parova kojima se uvijek rado vraćamo.

1. Luigi i Bepina

Miljenko Smoje napisao je scenarij za Naše malo misto i svijetu podario ljubavnu priču dotura Luigija (Karlo Bulić) i njegove Bepine (Asja Kisić).

Luigi, a kaš me odvest prid oltar postala je nezaboravna rečenica koja je obilježila ljubav doktora Luigija, velikog obožavatelja mira, balota i Dantea, i njegove nevjenčane supruge Bepine čiji se cijeli život okretao oko brige za njezina muškarca.

Epizoda u kojoj Luigi ispunjava sve želje bolesne Bepine pa i onu da je odvede prid oltar, rijetke je ostavila ravnodušnima. Luigi je Bepini ispunio životnu želju, a njih dvoje postali su jedan od onih parova kojima se uvijek rado vraćamo.

2. Roko i Cicibela

1978. godine snimljen je film koji nosi ime po njegovim glavnim junacima, Roku i Cicibeli. Njihove uloge odrigrali su Boris Dvornik i Semka Sokolović-Bertok, a priča je to koja se temelji na stvarnim osobama i događajima iz prve polovice prošlog stoljeća.

Ribar Roko Ljubica i Dujka Bašić čiji je nadimak bio Cicibela zaljubili su se i vjenčali u jednoj splitskoj crkvi, a onda su živjeli u siromaštvu po napuštenim gajetama i leutima. Roka i Cicibelu jednog hladnog jutra pronašli su zagrljene na žalima Matejuške, zaspali su zauvijek, a uspomena na njihovu ljubav živi i danas.

3. Franjo i Ana Šafranek/ Ana Šafranek i gospon Fulir/Mina i gospon Fulir

Tko pjeva zlo ne misli, omiljeni hrvatski film podnaslovljen i kao Ljubavna komedija s pjevanjem, možda ne nudi primjer sretnog braka kakvom težimo u životu, ali toliko je dobar da ćemo uvijek rado pogledati cijeli niz odnosa koji nas zabavljaju već gotovo 50 godina i bez imalo sumnje - to se neće tako skoro promijeniti.

Franjo i Ana Šafranek možda nisu primjer velike, uzbudljive i romantične ljubavi, ali su par uz koji se rado smijemo i učimo čitav niz životnih pravila. U svakom slučaju, oni opstaju.

Tu je i gospodin Fulir koji je šarmirao je Anu Šafranek svojom elegancijom i kavalirskim manirama, ali i Mina koju Fulir na kraju oženi. I tu je u konačnici jedan kultni film koji nas je naučio puno toga pa i 10 važnih životnih lekcija.

4. Šegrt Hlapić i Gita.

Kraj smo ostavili za priču koja nas od malih nogu uči da se isplati činiti dobro, da dobro pobjeđuje zlo, ali i da prava ljubav nadilazi sve prepreke.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića priča je iza koje stoji omiljena hrvatska spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić, a koja je više puta dobila i svoju filmsku verziju. Osim u knjizi, Gitu i Hlapića zavoljeli smo tako i na filmskom platnu.

Prije više od sto godina, šegrt Hlapić "malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce" pokazao je važnost vrijednosti među kojima su ljubav, dobrota i zajedništvo, a na njegov način življenja i danas se možemo ugledati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju