Ukusna, mirisna, zdrava i lagana. Riba je namirnica koja ne traži puno, a daje puno. Namirnica koja nas svakim zalogajem podsjeća kako jednostavna jela mogu biti – najbolja. Veliki petak možda jest dan mira i tišine, ali vaš tanjur može ispričati najljepšu priču. Uz nekoliko dobrih recepata riba lako postaje onaj as u rukavu u vašoj kuhinji – ručak koji se brzo priprema, izgleda odlično i svi ga vole. I voljeli bi ga vidjeti puno češće nego jednom godišnje.
![]()
Vjerujemo da možete zamisliti situaciju: petak popodne, vraćate se s posla i razmišljate što napraviti za ručak. Želite nešto brzo, zdravo, lagano, ali i da je po guštu klinaca. Možda losos? Može. Peče se 20-ak minuta, a uz njega složite brzu salatu od kvinoje i svježeg povrća. Gotovo prije nego što se djeca posvađaju oko bojica. Sviđa vam se prijedlog? Sjajno.
U nastavku donosimo tri recepta za jela s ribom u glavnoj ulozi koja će obitelj, rodbinu i prijatelje ostaviti sa zadovoljnim smiješkom na licu. Dobra je vijest što sve namirnice možete pronaći na jednom mjestu, u Lidlu, potpuno sigurni da su svježe. Bilo da se radi o ribi ili povrću.
Pečena orada s aromatičnim povrćem
Za 2 osobe:
- 2 očišćene svježe orade
- 2 grančice ružmarina
- 2 režnja češnjaka
- 1 limun
- maslinovo ulje
- sol, papar
Povrće:
- 2 tikvice
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 crveni luk
- cherry rajčice (po želji)
Priprema:
Oradu operite i posušite papirnatim ubrusom. U unutrašnjost svake ribe stavite krišku limuna, režanj češnjaka i grančicu ružmarina. Začinite solju i paprom. Povrće narežite na veće komade, začinite maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte još koju grančicu ružmarina. Sve složite u lim za pečenje i pecite na 200 °C oko 25 minuta. Poslužite toplo uz limun i komadić kruha s maslinovim uljem.
Sočne kozice s tjesteninom i začinskim umakom
Za 2 osobe:
- 250 g tjestenine (npr. linguine ili tagliatelle)
- 200 g očišćenih kozica
- 2 režnja češnjaka
- maslac + maslinovo ulje
- bijelo vino (2 žlice)
- svježi peršin
- sok pola limuna
- sol, papar
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama. Na tavi zagrijte malo maslaca i maslinova ulja, dodajte nasjeckani češnjak pa kratko sotirajte. Ubacite kozice i kratko pecite sa svake strane (oko dvije minute), zatim dodajte vino, limunov sok, sol i papar. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu i svježe sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte da se spoje okusi. Poslužite uz krišku limuna i po želji parmezana.
Pečeni losos s mediteranskim povrćem i salatom od kvinoje
Za 2 osobe:
- 2 fileta svježeg lososa s kožom
- maslinovo ulje
- limun
- svježi peršin ili kopar
- sol, papar
Povrće:
- 1 tikvica
- 1 paprika
- 2 krumpira
- 1 šaka cherry rajčica
- crveni luk
- maslinovo ulje, suhi origano
Salata od kvinoje:
- 100 g kvinoje
- krastavac, cherry rajčice, masline, feta sir
- maslinovo ulje, limunov sok, peršin
Priprema:
Losos posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Pecite na 200 °C oko 15 minuta (ili na tavi ako volite hrskavu kožu). Povrće narežite, začinite i pecite uz losos. Kvinoju skuhajte prema uputama i ohladite. Dodajte nasjeckano povrće, masline, fetu i začine. Sve poslužite zajedno – losos uz povrće i šarenu, laganu salatu. Idealno i za ručak i za večeru.
Sve na jednom mjestu – i više od toga
Recepti su tu. No i najbolji recepti trebaju dobre namirnice. Srećom, sve to (i više) možete pronaći u Lidlovim trgovinama. Kao i svake godine, Lidl je pripremio bogatu ponudu po posebnim cijenama u uskrsnom tjednu – od svježe ribe, kozica, lososa, ribljih štapića, ribljih namaza od bakalara, lososa, tune ili kozica, preko bogate ponude uvijek svježeg voća i povrća na Lidlovoj tržnici do onih slatkih uskrsnih sitnica koje će zaokružiti doživljaj blagdana.
Dakle, ne trebate biti chef da biste na Veliki petak (ili bilo koji drugi dan) pripremili jelo zbog kojeg će svi tražiti i repete i recepte. Sve što vam treba su inspiracija, dobra namirnica i – Lidl.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.