Tri recepta za preukusna jela s ribom koja ćemo poželjeti raditi što češće
Tri recepta za preukusna jela s ribom koja ćemo poželjeti raditi što češće (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Veliki petak na tanjuru: Tri recepta za preukusna jela s ribom koja ćemo poželjeti raditi što češće

15-04-2025 Piše Nova Studio
komentari

Veliki petak je jedan od onih dana kada se tradicija osjeća u svakom kutku doma. Stol se postavlja s malo više pažnje i svi već znaju – na meniju je riba. Donosimo tri recepta za jela koja su toliko ukusna i jednostavna da ne moraju biti rezervirana samo za blagdane.

Ukusna, mirisna, zdrava i lagana. Riba je namirnica koja ne traži puno, a daje puno. Namirnica koja nas svakim zalogajem podsjeća kako jednostavna jela mogu biti – najbolja. Veliki petak možda jest dan mira i tišine, ali vaš tanjur može ispričati najljepšu priču. Uz nekoliko dobrih recepata riba lako postaje onaj as u rukavu u vašoj kuhinji – ručak koji se brzo priprema, izgleda odlično i svi ga vole. I voljeli bi ga vidjeti puno češće nego jednom godišnje.

U trendu Ksenija Pajić u trapericama i bundi na špici 2025. - 3 Ležerna i dotjerana Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu Jadranka Sloković uvijek besprijekorna Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus Franka Batelić uvijek privlači pažnju svojim modnim izborima A tako je šik Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić

Vjerujemo da možete zamisliti situaciju: petak popodne, vraćate se s posla i razmišljate što napraviti za ručak. Želite nešto brzo, zdravo, lagano, ali i da je po guštu klinaca. Možda losos? Može. Peče se 20-ak minuta, a uz njega složite brzu salatu od kvinoje i svježeg povrća. Gotovo prije nego što se djeca posvađaju oko bojica. Sviđa vam se prijedlog? Sjajno.

U nastavku donosimo tri recepta za jela s ribom u glavnoj ulozi koja će obitelj, rodbinu i prijatelje ostaviti sa zadovoljnim smiješkom na licu. Dobra je vijest što sve namirnice možete pronaći na jednom mjestu, u Lidlu, potpuno sigurni da su svježe. Bilo da se radi o ribi ili povrću.

Pečena orada s aromatičnim povrćem Pečena orada s aromatičnim povrćem Foto: Getty Images

Pečena orada s aromatičnim povrćem

Za 2 osobe:

  • 2 očišćene svježe orade
  • 2 grančice ružmarina
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Povrće:

  • 2 tikvice
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 crveni luk
  • cherry rajčice (po želji)

Priprema:
Oradu operite i posušite papirnatim ubrusom. U unutrašnjost svake ribe stavite krišku limuna, režanj češnjaka i grančicu ružmarina. Začinite solju i paprom. Povrće narežite na veće komade, začinite maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte još koju grančicu ružmarina. Sve složite u lim za pečenje i pecite na 200 °C oko 25 minuta. Poslužite toplo uz limun i komadić kruha s maslinovim uljem.

Sočne kozice s tjesteninom i začinskim umakom Sočne kozice s tjesteninom i začinskim umakom Foto: Getty Images

Sočne kozice s tjesteninom i začinskim umakom

Za 2 osobe:

  • 250 g tjestenine (npr. linguine ili tagliatelle)
  • 200 g očišćenih kozica
  • 2 režnja češnjaka
  • maslac + maslinovo ulje
  • bijelo vino (2 žlice)
  • svježi peršin
  • sok pola limuna
  • sol, papar

Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente prema uputama. Na tavi zagrijte malo maslaca i maslinova ulja, dodajte nasjeckani češnjak pa kratko sotirajte. Ubacite kozice i kratko pecite sa svake strane (oko dvije minute), zatim dodajte vino, limunov sok, sol i papar. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu i svježe sjeckani peršin. Sve dobro promiješajte da se spoje okusi. Poslužite uz krišku limuna i po želji parmezana.

Pečeni losos s mediteranskim povrćem i salatom od kvinoje Pečeni losos s mediteranskim povrćem i salatom od kvinoje Foto: Getty Images

Pečeni losos s mediteranskim povrćem i salatom od kvinoje

Za 2 osobe:

  • 2 fileta svježeg lososa s kožom
  • maslinovo ulje
  • limun
  • svježi peršin ili kopar
  • sol, papar

Povrće:

  • 1 tikvica
  • 1 paprika
  • 2 krumpira
  • 1 šaka cherry rajčica
  • crveni luk
  • maslinovo ulje, suhi origano

Salata od kvinoje:

  • 100 g kvinoje
  • krastavac, cherry rajčice, masline, feta sir
  • maslinovo ulje, limunov sok, peršin

Priprema:
Losos posolite, popaprite i prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Pecite na 200 °C oko 15 minuta (ili na tavi ako volite hrskavu kožu). Povrće narežite, začinite i pecite uz losos. Kvinoju skuhajte prema uputama i ohladite. Dodajte nasjeckano povrće, masline, fetu i začine. Sve poslužite zajedno – losos uz povrće i šarenu, laganu salatu. Idealno i za ručak i za večeru.

Sve na jednom mjestu – i više od toga Sve na jednom mjestu – i više od toga Foto: Getty Images

Sve na jednom mjestu – i više od toga

Recepti su tu. No i najbolji recepti trebaju dobre namirnice. Srećom, sve to (i više) možete pronaći u Lidlovim trgovinama. Kao i svake godine, Lidl je pripremio bogatu ponudu po posebnim cijenama u uskrsnom tjednu – od svježe ribe, kozica, lososa, ribljih štapića, ribljih namaza od bakalara, lososa, tune ili kozica, preko bogate ponude uvijek svježeg voća i povrća na Lidlovoj tržnici do onih slatkih uskrsnih sitnica koje će zaokružiti doživljaj blagdana.

Dakle, ne trebate biti chef da biste na Veliki petak (ili bilo koji drugi dan) pripremili jelo zbog kojeg će svi tražiti i repete i recepte. Sve što vam treba su inspiracija, dobra namirnica i – Lidl.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Pročitaj još
Pročitaj još