Veljača je jedini ženski mjesec u godini, a mnogi tvrde da je upravo zato – prevrtljiva. Ima li istine u tome? Otkrivamo vam zanimljive detalje o ovom mjesecu koje možda niste znali


1. Veljača je drugi mjesec po gregorijanskom kalendaru, kojem mnogi pridodaju epitet prevrtljiva. Iako zlobnici tvrde da je prevrtljivost usko povezana s 'ženskošću' ovog mjeseca, ona se zapravo odnosi na meteorološke prilike, odnosno vrijeme koje može u drugom mjesecu može varirati od iznimnih hladnoća i dubokog snijega do proljetnih temperatura, koje upravo sada vladaju Lijepom našom.

Ametist je zaštitni kamen osoba rođenih u veljači, kamenu ljubičaste boje, koji se nekoć povezivao s plemstvom, pa je do današnjih dana ostao simbolom ljepote i profinjenosti.

2. Veljača je ime dobila prema danima koji postaju velji (veći, odnosno dulji), ali i zbog promjena koji se događaju u prirodi, jer velja znači i mijena, odnosno promjena.

3. Riječ je o najkraćem mjesecu u godini koji ima 28 dana, a u slučaju prijestupne godine jedan dan više. Tijekom povijesti zabilježen je kraći period u Rusiji, Švedskoj i Finskoj kada je veljača imala trideset dana, zbog posebnog računanja vremena i postupnog prelaska s julijanskog na gregorijanski kalendar.

4. Ametist je zaštitni kamen osoba rođenih u veljači. Riječ je poludragom kamenu ljubičaste boje, koji se nekoć povezivao s plemstvom, pa je do današnjih dana ostao simbolom ljepote i profinjenosti. Ametist je kamen smirenosti, zadovoljstva i sreće koji uklanja negativne osjećaje.

5. Ljubica je zaštitni cvijet veljače koja dolazi u različitim nijansama od izrazito plave do kremasto žute, a simbol je vjernosti, pokornosti i čednosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju