I ove godine Zagreb Film Festival ima čast ugostiti jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta, drugo izdanje programa ‘Venecija u Zagrebu’ održat će se u kinu Europa od 17. do 21. veljače

Program kojim se zagrebačkoj publici predstavlja izbor talijanskih filmova prikazanih na posljednjem Venecijanskom filmskom festivalu (Mostri), organizira se u suradnji ovog prestižnog filmskog festivala sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Ova suradnja Zagreb je pridružila krugu gradova u kojima se predstavlja Mostra (Moskva, Sankt Petersburg, Bejrut i Singapur), s ciljem promocije talijanske kinematografije.

Program će otvoriti film ‘Mračne duše', drama na tragu kultnog ‘Kuma’ (‘The Godfather’) o trojici braće koji se okupljaju u rodnoj Kalabriji kako bi se suočili s mafijaškom prošlošću svoje obitelji, a projekciji će prisustvovati i glumac Peppino Mazzotti.

Jedan od filmova iz je i ‘Hungry Hearts’, romantična drama o bračnom paru čija se idila naruši kada se, nakon rođenja djeteta, sukobe njihovi pogledi na roditeljstvo

U sklopu programa prikazat će se i ‘Pasolini’ Abela Ferrare, film o posljednjim danima života velikog talijanskog pisca i redatelja Piera Paola Pasolinija, čija se 40. godišnjica smrti ove godine obilježava diljem svijeta, s Willemom Dafoeom u naslovnoj ulozi.

Jedan od naslova iz ovogodišnjeg programa je i ‘Hungry Hearts’, romantična drama o mladom bračnom paru, Talijanki i Amerikancu, čija se idila naruši kada se, nakon rođenja djeteta, sukobe njihovi pogledi na roditeljstvo.

Glavne uloge u ovom napetom filmu klaustrofobične i mračne atmosfere povjerene su Adamu Driveru i Albi Rohrwacher. Oboje su za svoje izvedbe na prošlogodišnjoj Mostri primili nagradu ‘Coppa Volpi’.

I ove će se godine predstaviti jedan nedavno restaurirani talijanski klasik - film ‘Poseban dan’ Ettorea Scole iz 1977., nagrađen priznanjem za najbolju filmsku restauraciju.

Glavnu žensku ulogu u ovom filmu tumači Sophia Loren, najpopularnija talijanska glumica 20. stoljeća čiji će lik i djelo biti i u fokusu popratne izložbe fotografija ‘Jučer, danas, Sophia’ te dokumentarnog filma ‘Žene koje su postale mit: Sophia pripovijeda o Loren’ koji će, uz gostovanje redatelja Marca Spagnolija, biti prikazan posljednjeg dana trajanja programa.

Ulaznice za projekcije u sklopu programa ‘Venecija u Zagrebu’ moći će se kupiti od 10. veljače na blagajni kina Europa po cijeni od 20 kn.

Ovdje možete pogledati raspored projekcija filmova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju