I ove godine Zagreb Film Festival ima čast ugostiti jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta, drugo izdanje programa ‘Venecija u Zagrebu’ održat će se u kinu Europa od 17. do 21. veljače

Program kojim se zagrebačkoj publici predstavlja izbor talijanskih filmova prikazanih na posljednjem Venecijanskom filmskom festivalu (Mostri), organizira se u suradnji ovog prestižnog filmskog festivala sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Ova suradnja Zagreb je pridružila krugu gradova u kojima se predstavlja Mostra (Moskva, Sankt Petersburg, Bejrut i Singapur), s ciljem promocije talijanske kinematografije.

Program će otvoriti film ‘Mračne duše', drama na tragu kultnog ‘Kuma’ (‘The Godfather’) o trojici braće koji se okupljaju u rodnoj Kalabriji kako bi se suočili s mafijaškom prošlošću svoje obitelji, a projekciji će prisustvovati i glumac Peppino Mazzotti.

Jedan od filmova iz je i ‘Hungry Hearts’, romantična drama o bračnom paru čija se idila naruši kada se, nakon rođenja djeteta, sukobe njihovi pogledi na roditeljstvo

U sklopu programa prikazat će se i ‘Pasolini’ Abela Ferrare, film o posljednjim danima života velikog talijanskog pisca i redatelja Piera Paola Pasolinija, čija se 40. godišnjica smrti ove godine obilježava diljem svijeta, s Willemom Dafoeom u naslovnoj ulozi.

Jedan od naslova iz ovogodišnjeg programa je i ‘Hungry Hearts’, romantična drama o mladom bračnom paru, Talijanki i Amerikancu, čija se idila naruši kada se, nakon rođenja djeteta, sukobe njihovi pogledi na roditeljstvo.

Glavne uloge u ovom napetom filmu klaustrofobične i mračne atmosfere povjerene su Adamu Driveru i Albi Rohrwacher. Oboje su za svoje izvedbe na prošlogodišnjoj Mostri primili nagradu ‘Coppa Volpi’.

I ove će se godine predstaviti jedan nedavno restaurirani talijanski klasik - film ‘Poseban dan’ Ettorea Scole iz 1977., nagrađen priznanjem za najbolju filmsku restauraciju.

Glavnu žensku ulogu u ovom filmu tumači Sophia Loren, najpopularnija talijanska glumica 20. stoljeća čiji će lik i djelo biti i u fokusu popratne izložbe fotografija ‘Jučer, danas, Sophia’ te dokumentarnog filma ‘Žene koje su postale mit: Sophia pripovijeda o Loren’ koji će, uz gostovanje redatelja Marca Spagnolija, biti prikazan posljednjeg dana trajanja programa.

Ulaznice za projekcije u sklopu programa ‘Venecija u Zagrebu’ moći će se kupiti od 10. veljače na blagajni kina Europa po cijeni od 20 kn.

Ovdje možete pogledati raspored projekcija filmova.