„Bez obzira na to koristite li se u poslu najmoćnijim teleskopom iz Novog Meksika ili starim računalom, učeći i marljivo radeći na svojim željama, možete ih pretvoriti u stvarnost i otvoriti vrata u nove svjetove“, otkriva hrvatska astrofizičarka Vernesa Smolčić i ambasadorica Zadovoljna akademije

Da se pitalo devetogodišnju djevojčicu Vernesu što želi raditi kad naraste, ona bi pričala o letu s litica, skoku s padobranom i kaskaderskom poslu. Njezino je djetinjstvo bilo ispunjeno jahanjem, skijanjem na vodi i drugim zabavnim aktivnostima, no život joj je otvorio neke nove svjetove.

Ja sam danas sasvim drugačija avanturistkinja, koja živi u svemiru i koja gleda milijarde svjetlosnih godina u prošlost. Proučavam galaksije u svemiru i crne rupe koje se nalaze u njima.

Zašto? Zato što me uvijek zanimalo kako je nastao svemir i sve ono što vidimo oko nas, kada je i zašto sve počelo. Kolika su ta svemirska prostranstva u kojima živimo i postoje li drugi svjetovi osim našeg na Zemlji
, otkriva nam 37-godišnja astrofizičarka Vernesa Smolčić koja si je ova pitanja postavljala kao djevojčica kada je ljetovala na Mljetu i gledala u zvjezdano nebo.

Nemojte se obeshrabriti krizom jer svatko od nas upada u vlastite crne rupe, ali svijet je pun i velikih i malih primjera da se lijepe stvari ipak događaju

--Vernesa Smolčić

Odrasla u obitelji jakih žena u kojoj je naučila da ne postoji nemoguće, odlučila je studirati fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu te je svoje prvo istraživanje izrađivala na prestižnom Sveučilištu Princeton u New Jerseyju. Doktorat s polja astronomije je stekla na Sveučilištu Heidelberg, a napravila je i dva postdoktorata u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako proučavam razvoj galaksija, nakon 15 godina od svojih prvih istraživanja svemira mogu reći da sam najponosnija na osobni razvoj u karijeri, zato što u ovom poslu svaki dan naučim nešto novo. Od mojih najranijih istraživanja, kroz koja su me vodili moji mentori, danas sama vodim tim međunarodnih istraživača.


1,5 milijuna razloga za proučavanje svemira

Vernesi je 2013. godine pošlo za rukom ono što nije niti jednom drugom hrvatskom istraživaču. Europsko istraživačko vijeće dodijelilo joj je 1,5 milijuna eura za petogodišnji projekt po imenu Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba.

Ništa od toga nije joj „palo s neba“, već je rezultat predanog rada i truda. Zahvaljujući tom novcu, hrvatska je astrofizičarka uspjela zaposliti još šest mladih doktoranata i postdoktoranata iz Hrvatske i inozemstva.

Naravno da mi nije uvijek bilo lako. Nisam uvijek uspjela na svim natječajima za koje sam se prijavila. Bilo je itekako izazova, ali odustati nikad nije opcija. U konačnici – život je samo igra. Nekad pobijediš, nekad izgubiš, 
naglašava Vernesa.

Bilo je itekako izazova, ali odustati nikad nije opcija. U konačnici život je samo igra. Nekad pobijediš, nekad izgubiš

--Vernesa Smolčić

U svom radu često putuje u Novi Meksiko gdje se nalazi jedan od najnaprednijih radioteleskopa na svijetu i čije podatke analizira u svojem radu.

Ranije ove godine objavili smo niz rezultata vezanih uz detekciju skoro 11 tisuća galaksija snimljenih radioteleskopom u Novome Meksiku. I te galaksije omogućavaju nam da prvi put vidimo kakve su značajke takvih galaksija u najdubljoj prošlosti svemira, s ponosom ističe Vernesa Smolčić.

Priča Vernese Smolčić nadahnjuje nove generacije djevojčica koje noću gledaju kroz prozor svoje sobe i maštaju o potpuno novim idejama i putovima.

Nemojte se obeshrabriti krizom jer svatko od nas upada u vlastite crne rupe, ali svijet je pun i velikih i malih primjera da se lijepe stvari ipak događaju. Bez obzira na to koristite li se u poslu najmoćnijim teleskopom iz Novog Meksika ili starim računalom, učeći i marljivo radeći na svojim željama, možete ih pretvoriti u stvarnost i otvoriti vrata u nove svjetove, 
poručuje Vernesa.

 



 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju