Viburnum opulus ili snježna lopta listopadni je grm koji u proljeće cvate sitnim bijelim cvjetovima koji oblikuju savršene kugle, pa otuda i njezin naziv.

Galerija Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 14 Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 12 Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 9 +10 Raskošni grm predivnog viburnum opulusa

Ova se bajkovita grmolika biljka u narodu još naziva i hudika ili žganci, no ipak se najviše uvriježio naziv snježna lopta jer ovo proljetno cvijeće prije svega podsjeća na oblik snježne kugle.

Iako neodoljivo podsjeća na hortenziju, snježna lopta je prepoznatljiva po svojoj elegantnoj bijeloj boji. 

Snježne lopte su mirisne i medonosne, što pomaže u privlačenju insekata, pčela i ostalih oprašivača u vaš vrt, a biljka cvate od kraja travnja do lipnja. Ovaj zadivljujući grm isprva cvjeta blagom zelenom bojom, koja blijedi i postaje potpuno bijela kako cvijet sazrijeva, a zatim se na biljci pojavljuju jarkocrveni plodovi. 

Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 9 Iako neodoljivo podsjeća na hortenziju, snježna lopta je prepoznatljiva po svojoj elegantnoj bijeloj boji (Foto: Living4media)

Zanimljivo je da su bobice ovog bajkovitog cvijeta jestive, a možete ih konzumirati nakon kuhanja. 

No, jednu stvar morate imati na umu: ako grm orežete odmah nakon cvatnje, to znači da vaša biljka te godine neće dobiti plodove. Osim gustih bijelih cvjetića i jarkocrvenih plodova, biljku krasi i jarko zeleno lišće koje podsjeća na ono stabla javora, a njihova živopisna zelena boja ujesen prelazi u narančaste i crvene nijanse. 

Kada i gdje posaditi snježne lopte?

Snježne lopte se obično sade u jesen ili proljeće, a u prvoj godini nakon sadnje biljci je potrebno učestalo zalijevanje kako bi se dobro primila.

Ovog je proljeća već prekasno za sadnju jer su snježne lopte već u punom jeku cvatnje, no svakako se na vrijeme možete pripremiti za jesen. Tako sljedećeg proljeća možete uživati u vlastitim mirisnim kuglama u vašem vrtu ili u teglici na balkonu. 

Snježna lopta se može saditi na većini položaja, a dobro će rasti na svakom vlažnom, ali dobro dreniranom tlu.

Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 13 Raskošni grm predivnog viburnum opulusa (Foto: Shutterstock)

Bitno je samo da dobiva puno sunca, no ona dobro uspijeva i u polusjeni, pa čak i u hladu. Viburnum opulus obično naraste do visine od 4 do 5 metara, a vrlo je otporan i na niske temperature, pa sve do -15 Celzijevih stupnjeva. Također, snježne lopte stalni su stanovnik cvjećarnica jer predivno izgledaju u buketima, a isto tako, mogu dugo stajati u izlozima. 

Kako se brinuti o snježnim loptama? 

Iako su otporne na mnoge vremenske uvjete, romantične snježne lopte jako su osjetljive na sušu, a često ih napadaju i štetnici poput lisnih uši što ih čini jako zahtjevnim cvijetom.

Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 1 Nježne snježne lopte neodoljivo izgledaju i u buketima i aranžmanima u vazi (Foto: Living4media)

U brizi oko ove posebne biljke pomaže upravo pravilna sadnja, održavanje i obrezivanje koje igra veliku ulogu u njezinom pravilnom rastu. 

Preporučujemo da tek zasađene grmove ne obrezujete prvih nekoliko godina, ali kako biljka stari i sazrijeva, važno je ukloniti nekoliko njenih grana kako bi se omogućio rast novim izdancima. Na taj način bit ćete nagrađeni s više cvjetova.

Ako imate staru biljku koja je ostavljena bez rezidbe dugi niz godina, onda je možete orezati do nivoa zemlje kako biste je podmladili i ponovno vratili u život.

Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem - 3 Viburnum opulus ili snježna lopta raste u raskošnim grmovima, a u vazi divno izgleda i s drugim cvijećem (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju