Polako smo ušli u doba cvatnje omiljene nam hortenzije koja dolazi u najnježnijim pastelnim tonovima ružičaste, plave i ljubičaste boje. Hortenzije cvjetaju od lipnja do listopada u raskošnim, loptastim cvatovima te trebaju mnogo vode, što se može iščitati iz njihova latinskog imena – hydra(ngea), što znači 'voda'.

U ljetnoj sezoni najljepše su svježe, ali mogu biti jednako dekorativne kao suhi cvjetni aranžmani. Jedno od najromantičnijeg cvijeća koje se često može naći i u buketima mladenki diljem svijeta, poteklo je iz Sjeverne Amerike, a dosad je poznato čak 75 vrsta hortenzija.

Treba imati na umu da bijela hortenzija uvijek ostaje bijela, bez obzira na tlo

Naime, poznato je da ružičaste hortenzije simboliziraju iskrenu emociju, plave ispriku, bijele su simbol hvalisanja, a ljubičaste predstavljaju želju da se osoba kojoj se daruju duboko razumije.
No, ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svijetu je to što mogu promijeniti boju svojih cvjetova. Prvi su to primijetili vrtlari i botaničari u 18. stoljeću, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Na boju cvijeta kod velelisne hortenzije (Hydrangea macrophylla) moguće je utjecati pa je tako tajna u pH vrijednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti ili lužnatosti.

Ako je pH niži od 6, cvijeće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete nabaviti jednostavni pH tester. Kada saznate vrijednosti i želite sniziti pH tla, dodajte aluminijev sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za vapnencem u prahu.

Ako želite plave cvjetove tlo treba biti što kiselije (pH 4), a plavi cvat može se dobiti i ako hortenziju svakih 7-14 dana zalijevate već spomenutom otopinom aluminijeva sulfata. Isto se može postići i dodajući tlu borove iglice, talog od kave i sl. Za roza cvjetove tlu je potrebno dodati vapno, pepeo, smrvljene ljuske jajeta ili posebna gnojiva tome namijenjena na bazi fosfora. Za dobivanje ljubičastih nijansi potrebno je održati pH tla od 6-6,9, dakle, neutralno do blago kiselo.

Plave hortenzije Volimo i ružičaste i bijele, ali... Deset fotografija plavih hortenzija kraljevske ljepote

Prekrasni vrtovi s hortenzijama - 9 Koja ljepota! 15 vrtova i dvorišta u kojima bi ljubitelji hortenzija poželjeli ostati zauvijek

Postoje i specijalna gnojiva koja sadrže navedeni spoj pa možete koristiti i njih kako biste lakše dobili plave cvjetove. Promjena cvjetnog pigmenta ovisi o česticama aluminija koje hortenzije sadržavaju, a kako bi se usvajanje aluminija dodatno olakšalo, biljku zalijevajte vodom u kojoj je otopljen amonijak (3-5 grama amonijaka u litri vode).

Treba imati na umu da bijela hortenzija uvijek ostaje bijela, bez obzira na tlo. Ako kojim slučajem plavu hortenziju poželite vratiti u ružičasto, potrebno je samo osigurati tlo neutralne pH reakcije. Za postizanje željene boje potrebno je nekoliko mjeseci, a ponekad i cijela vegetacijska sezona, naravno, uz svu drugu, uobičajenu njegu koju zahtijeva uzgoj svake biljke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju