U posljednjih 20 godina udvostručio se broj žena koje prerano uđu u menopauzu. Hrvatski prosjek ulaska u to doba života je oko 49 godine, a osam posto žena promjena zahvati puno ranije. Ivu iz sljedeće priče menopauza je zatekla sa samo 19 godina.

Prva menstruacija Ivi je izostala s 19 godina i prvo je pomislila da je riječ o trudnoći. Kada su se problemi s mjesečnicom razvukli na dvije godine, Iva je potražila liječničku pomoć. Dijagnoza ju je zgrozila; bila je u menopauzi. 

Više je razloga zbog kojih dođe do prijevremene menopauze. Nekad uzrok leži u genetskim predispozicijama, u autoimunim bolestima, medicinskiom tretmanima ili u zatajivanju jajnika. No, čak 30 posto žena nikada ne sazna razloge zbog kojih je njihov mjesečni ciklus zauvijek prestao. 

Pouzdan znak da je menopauza na vratima je kada žena koja je imala redovite mentruacije kroz šest mjeseci ih izgubi, a uz to se pojavi i niz smetnji kao što su napadaji vrućine, razdražljivost i bol pri spolnim  odnosima.                                              

Prof. dr.sc. Velimir Šimunić iz KBC-a objašnjava da gubitak menstruacije ne znači starenje i prolazak kroz stanje u kojem su bile naše bake i majke. 

'Postoje gotovi preparati koji se kvalitetno uzimaju i koji u mladih žena nemaju baš nikakav rizik. Rizik je, dapače, ako to one ne uzimaju, puno ranije ce ići prema metaboličkim bolestima što sam spomenuo, s jedne strane osteoporoza, s druge strane ateroskleroza i kardiovaskularne bolesti', objašnjava prof. Šimunić.

Iva iz ove priče se ne predaje, a ne odustaje čak ni od majčinstva. Medicina ide dalje, kaže, i kroz život se ide boriti kako treba. 

Cijelu priču o preranom nastupanju menopauze i što sve ona sa sobom nosi pogledajte u priloženom videu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju