Vožnja golemog kiper-kamiona, posao vatrogasca, nogometnog suca ili rad u brodogradilištu na golemim brodovima - to su neki poslovi koji se tradicionalno smatraju 'muškim'.

No, ekipa Provjerenog predstavlja vam žene, i to mlade, koje se bave upravo takvim zanimanjima.

Još je uvijek uvriježeno mišljenje da je muškarac taj koji hrani obitelj, a žena kuha i sprema. No, kad proradi ženski inat takva podjela u sekundi pada u vodu. Neke dame rade poslove od kojih i macho muškarci okreću glavu!

Hrvatska je još uvijek tradicionalna zemlja u kojoj je učestalo mišljenje da neke poslove mogu obavljati samo muškarci.

'Zapravo se malo šanse daje ženama da pokažu koliko mogu', tvrdi naša sugovornica Antea Grčić koja radi u splitskom škveru.

'Muški' poslovi koje obavljaju žene za nježniji su spol izazovi koje su one prihvatile kada im je ono što su do tada radile postalo dosadno.

'Radila sam u trafici pa mi se više nije dalo i onda sam vidjela oglas u novinama i čula još od nekih ljudi i došla sam na razgovor i eto....', ispričala je Antea kako se odlučila za ovaj tipični muški posao.

Često su podvrgnute diskriminirajućim i neprimjerenim komentarima, ali ne obaziru se na njih.

'Uvati se kuvat, uvati se kužine, uvati se metle, tko je to vidio da žene dolaze na nogometni teren i to sudit', ispričala je nogometna sutkinja Vesna Mladin.

Kad govorimo o neravnopravnost moramo napomenuti da ona ne postoji samo u podjeli poslova na 'muške' i 'ženske' već i u plaći. 'U pravilu žene za isti posao dobivaju 20 posto manju plaću', rekla je sociologinja Inga Tomić Koludrović.

U video prilogu pogledajte kako se žene u tradicionalnom društvu nose s tipičnim muškim poslovima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju