Čak 72 posto djece koristi se tabletima i pametnim telefonima, i to već od dvogodišnjaka nadalje. Pretjerana izloženost tome može imati dugotrajne negativne posljedice, no ljetni praznici idealni su za to da dijete nauči kako smanjiti vrijeme provedeno uz elektroničke uređaje.

Plava svjetlost koja dopire s ekrana može utjecati i na vid djeteta iako im je ona privlačna. Naime, istraživanja pokazuju da dobro osvjetljenje na ekranima može pojačati osjećaj dobrog raspoloženja, ali i da sa sobom nosi brojne negativne posljedice. Oštećenje vida samo je jedna od njih.

Također se smanjuje lučenje melatonina, hormona koji je odgovoran za spavanje, a dugotrajna izloženost nedostatku dubokog sna može dovesti do problema u ponašanju te potrebe za pretjeranom konzumacijom hrane, što može dovesti do dječje pretilosti.

Kada se, pak, uz sve moguće zdravstvene tegobe uzme u obzir i netom završena nastava na daljinu koja je od učenika zahtijevala svakodnevni boravak na računalima i mobitelima, micanje od ekrana još je potrebnije. Sada kada djeca nemaju školske obaveze, idealno je vrijeme da pokušate smanjiti njihov boravak pred ekranima, a u tome će vam pomoći ovih pet koraka.

1. Objasnite djetetu svoj postupak
Odluka o smanjenju vremena pred zaslonima mobitela i ostalih elektroničkih uređaja djetetu se može činiti kao vrlo radikalna i stroga, pa mu morate objasniti zašto ste odlučili napraviti to. Izbjegavajte rečenice poput Jer sam ja tako rekao/la ili Zato što je to dobro za tebe.

Oba roditelja moraju se složiti s pravilima o korištenju mobitela i biti ustrajni u tome.

Zašto je to dobro za dijete? Budite detaljni i jasni i objasnite mu koje mu se mogućnosti otvaraju micanjem od ekrana. To možete usporediti i sa slatkišima pa reći da je vrijeme pred ekranima baš poput jedenja slatkiša – da bismo bili zdravi i dobro se osjećali, moramo u tome biti umjereni. Ako je dijete nešto starije, možete mu pojasniti i da micanje od ekrana omogućuje rad na sebi i novim vještinama. Pritom je najvažnije da čitavo vrijeme govorite smirenim, ujednačenim tonom glasa.

2. Zajedno napravite plan
Lakše je pridržavati se pravila o smanjenju vremena pred ekranima ako postoje jasna pravila i plan. No taj plan ne biste trebali napraviti sami, naročito ako je riječ o nešto starijem djetetu. Što je dijete više uključeno u samo stvaranje plana i pravila, to su veće šanse da će se toga i pridržavati. Imat će osjećaj da je samo pridonijelo stvaranju vrijednosti nove svojevrsne rutine, a s time će rasti i njegov osjećaj vrijednosti i roditeljske prihvaćenosti.

Dijete mora znati zašto mu je ograničeno vrijeme pred ekranima.

Dijete također mora znati da ograničenje vremena pred ekranima ne znači potpunu zabranu služenja mobitelom ili računalom. Jednostavno morate postaviti pravila kada se smiju koristiti, a kada ne. Primjerice, ako je dijete opralo suđe, pomelo kuću ili se posebno potrudilo oko nečeg drugog, takvo se ponašanje treba prepoznati i priznati, pa mu omogućiti korištenje navedenih uređaja.

Slika nije dostupna Nedostaje vam ideja? S klincima napravite domaći plastelin

Pritom je vrlo važno da s tim pravilima i novim planom budu upoznata oba roditelja i, još važnije, da se oboje pridržavaju dogovora. Ako jedan roditelj djetetu ograniči boravak pred ekranima, a drugi mu to dopusti, čitava priča pada u vodu te se potencira okruženje i za bračne svađe.

3. Odredite mjesta na kojima se ne smije koristiti mobitel
Ono što također može značajno pomoći jest da dogovorite gdje se mobitel može koristiti, a gdje ne. Naime, ograničavanje vremena pred ekranima ne znači da će svi ti uređaji biti zaključani u vašem ormaru i da ćete ih vaditi prema potrebi. Upravo suprotno. Dijete treba znati gdje se nalazi njegov mobitel, ali ga treba podučiti kako da ne poseže stalno za njim jer će se tako naučiti kontrolirati.

U tome može pomoći upravo određivanje toga gdje se ne smije koristiti, a gdje smije. Primjerice, ručak za obiteljskim stolom, odlazak u goste, zajednički odlazak u park ili na sladoled situacije su u kojima dijete ne bi trebalo posezati za mobitelom, no to mu trebate pojasniti i s njime dogovoriti pravila.

4. Staru naviku zamijenite novima
Kada se djetetu ograniči korištenje elektroničkih uređaja, u prvi će tren osjećati nelagodu i dosadu. Osjećat će se izgubljeno. Da bi se to izbjeglo, potrebno je staru naviku stalnog gledanja u ekran zamijeniti novom, a ljetni praznici idealni su za to. Prisjetite se toga kako su izgledali vaši ljetni praznici kada ste bili dijete. Što ste sve radili? Što ste željeli naučiti?

Sada je vrijeme da nauči plivati ako još nije svladalo tu vještinu, da izbrusi svoje vještine s loptom, napravi vlastitu društvenu igru, nauči se brinuti o kućnom ljubimcu, pokuša stati na role ili romobil prvi put, isproba zajedno s vama napraviti domaći sladoled, druži se uživo s prijateljima, a ne samo na društvenim mrežama... Bezbroj je mogućnosti.

5. Budite uzor
Kao i u svim životnim situacijama, u ovoj također trebate biti primjer djetetu. Uzalud je postavljanje pravila i dogovaranje ako dijete vidi da vi svaki svoj slobodni trenutak provodite na mobitelu, dok je njemu istodobno to zabranjeno. Neka njegova digitalna detoksikacija bude i vaša. Zajedno krenite u nove ljetne pustolovine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju