Visoki krvni tlak, znan i kao tihi ubojica, sve više pogađa i mlađu populaciju, onu u tridesetima, pa čak i u kasnim dvadesetim godinama. Visoki tlak može uzrokovati bolesti srca, probleme s bubrezima i druge zdravstvene boljke. Stoga, ako patite od povišenog tlaka, taj problem nikako ne biste smjeli ignorirati. A zašto i bi kad povišeni tlak možete smanjiti i uz ovih pet slasnih 'pomoćnika'.


1. Borovnice

Pojedite svaki dan količinu borovnica koja stane u šalicu i smanjit ćete krvni tlak kao i opasnost obolijevanja od arterioskleroze, odnosno otvrdnuća arterija te općenito rizik od kardiovaskularnih bolesti.

2. Jogurt
Redovita konzumacija probiotika iz jogurta, kao i iz fermentiranog i kiselog mlijeka te sira pospješuje zdravlje srca, a uz to pruža i druge zdravstvene dobrobiti kao što je reguliranje kolesterola, smanjenje razine glukoze u krvi kao i otpornost na inzulin. Probiotici također pomažu i kod normalnog rada hormonalnog sustava koji regulira krvni tlak i razinu tekućine u organizmu.

Visoki krvni tlak možete smanjiti konzumirajući i neke vrlo ukusne namirnice poput banana i borovnica

3. Tamna čokolada
Kakao prah i čokolada bogata antioksidansom flavonoidom, odnosno tamna čokolada, mogu značajno smanjiti krvni tlak.

4. Banane

Krvni tlak raste zbog prevelike količine natrija u krvotoku, a kako biste smanjili količinu natrija i zaustavili njegovo negativno djelovanje potrebno je unositi dovoljne količine kalija. Ovim mineralom koji suzbija potencijalno opasan natrij krcate su banane, ali i krumpir, zeleno povrće, bijeli grah, sjemenke, orašasto voće i avokado. Za najbolji rezultat potrebno je unositi dvostruko veću količinu kalija od natrija.

5. Sok od cikle
Popijte svaki dan dva i pol decilitra ovog super zdravog soka neodoljive crveno–ljubičaste boje i krvni tlak bit će vam stabiliziran. Sok od cikle pospješuje protok krvi te je izvor odličnog kardiovaskularnog zdravlja.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju